Juullip ulloriai

Juledruk rammer børnene hårdt

December er måneden, hvor alkoholmisbruget er tydeligst, og den 23. december er politiets travleste dag over hele landet. Ifølge politiet og Red Barnet er det børnene, der bliver hårdest ramt, når forældre og voksne drikker igennem i juleferien.

Det siges at juleaften er børnenes jul, men det er desværre ikke tilfældet for alle børn. Der er mange, der oplever druk og vold i hjemmet dagen før jul den 23. december.

Ifølge vagtchef Lina Davidsen fra politiet i Nuuk er det særligt to typer sager, hende og hendes kolleger bliver kaldt ud til.

- Den travleste periode starter om aftenen den 23. december og varer frem til den 24. december om morgenen. Det er typisk vold og husspektakler, der er tale om, siger Lina Davidsen til KNR, og forsætter;

- Det sørgelige er, at børnefamilier ses ved sager om husspektakler, siger hun.

LÆS OGSÅ Islandsk succes med alkoholforebyggelse skal bruges i Grønland

Lina Davidsen fortæller, at politiet inddrager socialvæsenet, når der er børn involveret i husspektakler. I værste tilfælde bliver børnene fjernet midlertidigt fra forældrene.

- Børnene bliver meget påvirket af situationen og er selvfølgelig kede af det, fortæller Davidsen, der selv har været vidne til den slags sager.

Misbrug bliver tydeligt i december

Red Barnet kender også til problemet med et større forbrug af alkohol i juletiden. Det fortæller formand Jonna Ketwa til KNR.

- For de fleste er julen forbundet med hygge og familiefest. Men julen ender for en del familier i skænderier og uro, hvis der bliver drukket for meget. Det gør børn utrygge og bange når voksne drikker for meget, skændes og bliver utilregnelige, siger Jonna Ketwa og forsætter;

- Alkoholmisbrug bliver særligt tydeligt her i julen, for mange misbrugere bruger anledningen til at drikke sammen, siger hun.

LÆS OGSÅ Borgere trætte af alkoholmisbrug

Lina Davidsen har ikke nogen konkret forklaring på, hvorfor det netop er den 23. december, hende og hendes kolleger har ekstra travlt. Men et bud kan være, at mange får udbetalt løn den 22. i december måned.

Hos Red Barnet er man ikke i tvivl om, at den tidlige lønudbetaling spiller en rolle:

- Det er problematisk at manges løn bliver udbetalt lige før jul - særligt for de børn, som har forældre, der bruger mange af pengene på druk. Det ødelægger juleglæden for mange børn, som kan opleve brudte juleønsker og få dårlige juleminder, siger Ketwa.

Og det er det sidste, børn har brug for:

- Børn har brug for nærvær, gode oplevelser, fællesskab og samvær med deres familie i julen, siger Jonna Ketwa fra Red Barnet, der til daglig arbejder som psykolog.

LÆS OGSÅ Alkoholforbud har fået gang i hjemmebryggeriet

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt