Jonas Faber indgår forlig i canadisk racediskriminationssag

I 7 år har grønlænderen Jonas Faber kæmpet en sag om racediskrimination mod skattevæsenet i Canada. Sagen nåede endda helt op til Den Canadiske Menneskerettigheds Domstol.
14. september 2009 13:50

Men få dage inden retssagen skulle begynde, indgik Jonas Faber forlig med det skattevæsenet. Han ser forliget som en sejr for de indfødte i Canada, der nu har fået mod på at gå rettens vej i lignende sager.

- Jeg er lettet over forliget, for jeg er træt efter 7 års kamp, siger Jonas Faber på en lidt skrattende telefon fra Canada. Hans sag begyndte for 7 år siden, da det canadiske skattevæsen kom med nogle racistiske bemærkninger. Blandt andet skrev skattevæsenet, at og jeg citerer "Jonas Faber er en typisk indfødt, som ikke ligesom os hvide kan forstå vigtigheden i at betale skat. Hans attitude er ligesom latinoerne, der siger manana manana og udsætter alt til i morgen".

Den slags ville Jonas Faber ikke stå model til, og han fik senere medhold fra menneskerettighedskommissionen i, at der var tale om racisme, og som kronen på værket erklærede Den Canadiske Menneskerettigheds Domstol sig klar til at tage sagen. Det er første gang, at det sker i en inuit-sag. Retssagen skulle så være begyndt den 8. september i år, men få dage forinden indgik Jonas Faber efter råd fra sine sagførere forlig med skattevæsenet. Men hvorfor, nu var han så tæt på at komme i retssalen?

- Jeg fulgte mine sagføreres råd, og jeg ved ikke, om jeg gjorde det rigtige eller forkerte. Men jeg har slåsset med det i 7 år, og jeg føler, at jeg har været i en retssal de seneste 7 år. Jeg vil gerne fortsætte med min kunst og mit liv, siger Jonas Faber.

Jonas Faber glæder han sig mest over, at han med sin kamp er med til at bane vej for de canadiske indfødte, som har lignende sager, de drømmer om at kæmpe.

- Den canadiske overhøvding bruger nu menneskerettighedsdomstolen til at gå efter de canadiske myndigheders racistiske mishandling af indfødte børn, som blev tvunget på kostskoler fra 1920 til 1980, og jeg føler, at dét er den største sejr. Det er dét vigtigste, som er kommet ud af min kamp, understreger Jonas Faber.

Med forliget får Jonas Faber en økonomisk erstatning, men hvor stor den er, forbliver en hemmelighed. Jonas Faber er kunstner og har de seneste 35 år boet i Canada.