Jollefiskere: Vi kan selv

Sådan lyder det i dag fra Ilullisat, hvor jollefiskere i samlet front erklærer sin kraftige modstand mod de kommende ændringer i fiskeriloven, der vil åbne op for investeringer fra private, fonde og virksomheder uden for erhvervet. Målet er en modernisering af fiskerflåden, men jollefiskerne i Ilulissat føler altså ikke, at der er brug for penge udefra.
Skrevet af Oline I. Olsen
08. november 2011 15:57

Jollefiskerne i Ilulissat, erklærer derfor kraftig modstand mod de kommende ændringer i fiskeriloven.

- Vi har fået gode muligheder for at modernisere vores fiskeri, for nu er der konkurrence. Før i tiden, tog Royal Greenland imod vores indhandling uden at betale for vores fangst, dengang havde vi ikke råd til at modernisere. Nu kan vi med vores gode fangst, indhandle til gode priser, og hjælpe hinanden med at modernisere, uden indblanding fra andre, siger Johannes Mathiassen, der er sekretær i jollefiskerforeningen Siutaq i Ilullisat.

Samtidig frygter foreningen ikke mindst, at udefrakommende investeringer vil være gift for jollefiskeriets fremtid.

-Hvis landbaseret erhvervsvirksomheder blander sig i fiskeriet, så dør jollefiskeriet, for jollefiskere kommer på land og bliver slaver for virksomhederne, det kan vi ikke acceptere, siger Illooraq Therkildsen, der selv fisker hellefisk fra sin jolle ved Ilulissat.

Koalitionen ventes i næste uge at stemme ændringerne i fiskeriloven igennem, mens Siumut og Atassut  vil stemme imod. Begge partier har godt nok erklæret sig enig i nødvendigheden af en modernisering af fiskerflåden, men Atassut ønsker mere økonomisk opbakning fra Selvstyret selv, mens Siumut i lighed med fiskerne selv frygter, at de udefrakommende investeringer vil mindske deres selvbestemmelse betydeligt.

- Ændringsforslaget er til fordel for virksomhederne, for os vil det betyde forringelse af vores nuværende situation som fisker og fangere, for vi er bange for at den nye lov vil betyde at virksomheder suverænt bestemmer over os, siger Aqqaluk Lothsen, der ligesom Illooraq Therkildsen er en jollefisker.

Over 20 Jollefiskere i Ilulissat, der er medlemmer af den lokale fisker og fangerforening IAPP har for tiden rig mulighed at diskutere forholdene i fiskerierhvervet, nu hvor der i Diskobugten er fiskeristop efter hellefisk indtil begyndelsen af december. Medlemmerne af fisker og fangerforeningen IAPP i Ilulissat holder statusmøde i overmorgen, torsdag.