Joe Biden vinder præsidentvalget

Prognoser fra CNN, NBC og nyhedsbureauet AP viser, at Joe Biden bliver USA's næste præsident.
Med valgsejren bliver Joe Biden den 46. præsident i USA. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
07. november 2020 13:52

Demokraternes Joe Biden vinder delstaterne Pennsylvania og Nevada og dermed USA's præsidentvalg.

Det viser prognoser fra CNN, NBC og nyhedsbureauet AP. 

Ifølge AP står Biden med 290 valgmænd med sejren. Det kræver 270 at blive præsident.

Med valgsejren bliver Joe Biden den 46. præsident i USA. Han bliver samtidig den ældste præsident nogensinde, når han overtager embedet efter præsident Donald Trump.

Sejren til Biden betyder også, at hans vicepræsidentkandidat, 56-årige Kamala Harris, bliver den første kvindelige vicepræsident i USA's historie.

- Amerika, jeg er beæret over, at I har valgt mig til at lede jeres land. Arbejdet foran os bliver hårdt, men jeg lover jer dette:

- Jeg vil være en præsident for alle amerikanere - uanset om I har stemt på mig eller ej, skriver Joe Biden på Twitter.

Trump på Twitter: Jeg vandt

Donald Trump har ikke erkendt nederlaget. Han erklærede sig cirka 16.30 dansk tid igen som vinder af valget på Twitter.

- Jeg vandt dette valg. Stort, skrev han.

Der mangles stadig at blive optalt stemmer i nogle af de afgørende svingstater: Pennsylvania, Georgia, Nevada og North Carolina. 

LÆS OGSÅ I dag går USA til valg – her er de vigtigste spørgsmål

I Pennsylvania kan en omtælling af stemmerne komme på tale. Donald Trump har nemlig varslet, at han vil gå til USA’s Højesteret, hvor republikanerne kræver en omstødelse af myndighederne i Pennsylvanias beslutning om at tælle brevstemmer med i det endelige resultat, som er poststemplet på valgdagen og modtaget op til tre dage senere.

Donald Trump tog en stor føring i Pennsylvania på valgaftenen i tirsdags. 

Men efterhånden som flere brevstemmer fra byer, som især har stemt på Joe Biden blev talt op, svandt forspringet langsomt ind.

Ligesom i mange andre delstater har der været et utroligt tæt løb mellem de to kandidater, og også i Georgia har man annonceret, at der vil finde en omtælling sted.

Har taget lang tid

Det har taget usædvanligt lang tid for de amerikanske medier at kunne udpege en vinder af valget, som blev afholdt tirsdag. 

Det skyldes blandt andet, at langt flere amerikanere end normalt har stemt på forhånd, hvilket har forhalet processen med at få optalt stemmer.

Men lørdag er tallene rundt om i de amerikanske stater altså så klare, at de fleste amerikanske medier tør at erklære en vinder.