Jobmesse for studerende i Danmark

I weekenden kunne omkring 200 grønlandske studerende i Danmark høre om mulighederne for at få job eller en praktikplads i Grønland, da den årlige jobmesse blev holdt i Aarhus og København. Og der er mange forskellige overvejelser, når det gælder en mulig fremtid i Grønland efter endt studie. Hos en af dem, der ER vendt hjem, var det ansvaret og mulighederne, som gjorde udfaldet.
24. november 2014 17:05

- Det, der talte for det, var særligt, at jeg gerne ville hjem og bidrage med noget. Det lyder meget kliché-agtigt, men det ville jeg gerne. Det nytter jo ikke noget at flygte. Sådan siger Ivalu Nørreslet, der efter sin uddannelse som cand. Mag. I pædagogik og psykologi i Danmark, besluttede at rejse hjem til Grønland med sin familie for at arbejde.

 

Og det er flere som hende, Grønland har brug for for at skabe udvikling. Men det kniber med at trække de unge studerende hjem. Mere end halvdelen af alle grønlandske studerende i Danmark bliver ude efter endt studie.

 

Og det er der flere grunde til, når man spørger de studerende på jobmessen i Aarhus:        
- Jeg kan godt se, at det er vigtigt for Grønland, at man kommer tilbage, når man er udlært og arbejder for Grønland. Men lige nu har jeg ikke rigtig lyst til det. Der sker for lidt for mig oppe på Grønland.
 

-  Der er faktisk rigtig meget, der trækker ned. Der er meget mere, der trækker ned, synes jeg - fx sundhedsvæsnet. VI synes, sundhedsvæsnet er en kæmpe stor ting for at vi ikke vil tilbage igen.
 
- Jeg tænker, der kunne være flow i samfundet og fremskridt. Og ikke så meget politisk kaos, for det er meget det, man ser, når man er i Danmark.
 
Men - det som mange grønlandske studerende overser er mulighederne, som det grønlandske samfund tilbyder, mener Ivalu Nørreslet.

-  Det, der er rigtig godt ved at komme hjem igen, er, at du faktisk hurtigt får en masse ansvarsområder og har stor mulighed for at gøre en forskel for rigtig mange mennesker. Og det kan man deroppe og som man ikke vi lfå her i Danmark. Der ligger også et udviklingspotentiale deri rent fagligt.


Dog skal man stadig have hjertet med tilbage til Grønland for at det bliver en succes, under streger hun.    
- At man rejser til Grønland fordi man har LYST til at rejse til Grønland. For hvis lysten og motivationen ikke er der, så kan det nemt gå hen og blive noget, som det ikke burde være. Det synes, jeg er rigtig vigtigt. Og den var der for mig, da jeg rejste tilbage.