Jensen og Nielsen rynker bryn: Naalakkersuisut kan ikke være det bekendt

Oppositionen er slet ikke tilfredse med Naalakkersuisuts håndtering af Broberg-balladen på efterårssamlingens første dag.
24. september 2021 17:50

- Naalakkersuisut kan ikke være det bekendt.

Det siger Jens Frederik Nielsen, der er formand for Demokraatit på dagen, hvor Efterårssamlingen blev skudt i gang. 

Han er voldsomt utilfreds med, at Múte B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut, ikke sagde klart og tydeligt, hvad Naalakkersuisut har tænkt sig at stille op med Broberg-balladen. 

Koalitionen

I Inatsisartut er der 31 pladser. 

Inuit Ataqatigiit sidder på 12 pladser. 

Naleraq sidder på fire. 

Dermed har de to partier et flertal på lige præcis et mandats flertal. 

Støttepartiet Atassut har blot to pladser i Inatsisartut.

Den startede i søndags. Da sagde naalakkersuisoq for udenrigsanliggender til avisen Berlingske, at det kun er folk med inuitbaggrund, der skal kunne stemme ved en eventuel kommende afstemning om Grønlands uafhængighed fra Danmark. 

Det fik Múte B. Egede til at tage skarpt afstand fra sin naalakkersuisoq. Det gjorde han med et skriftligt dementi, hvor han meddelte, at det overhovedet ikke er Naalakkersuisuts politik.

Og her - fem dage senere - er det stadig uklart, hvad balladen skal eller kan få for Naalakkersuisut. 

LÆS OGSÅ Efterårssamlingen skudt i gang: Ikke et ord om Broberg i åbningstalen

Det eneste, Múte B. Egede ville meddele i dag var en hentydning. En hentydning til at der kan komme en ændring i Naalakkersuisut i næste uge. 

- Vi bliver nødt til at vide, hvad den samlede politik er fra Naalakkersuisut. Og vi bliver nødt til at kunne stole på, at når naalakkersuisoq for udenrigsanliggender siger noget, er det på vegne af det samlede Naalakkersuisut og ikke blot for egen vinding.

LÆS OGSÅ Analyse: Det kan der ske i Broberg-balladen

Også Erik Jensen, formand for Siumut, savner svar fra formanden for Naalakkersuisut.  

- Sidste år havde vi i Siumut et beslutningsforslag, der handlede om, hvor mange måneder eller år man skal have boet i landet for at få stemmeret. Sådan nogle ting skal vi have drøftet noget mere, således at vi kan være bedre til at klæde befolkningen på til, hvad der skal stemmes om, og hvem der skal stemme om det, når den tid kommer.

Støttepartiet Atassut har krævet, at han går af, og at Múte B. Egede laver en rokade på naalakkersuisoq-holdet.

Du kan se hele Múte B. Egedes åbningstale på grønlandsk i videoen over artiklen. Hvis du hellere vil læse den på dansk, kan du gøre det her

Sagen kort: 

  • I søndags bragte Berlingske et interview med naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Pele Broberg. 
  • I interviewet sagde han, at han vil diskutere, hvem det er, der skal kunne deltage i en fremtidig folkeafstemning om eventuel selvstændighed i Grønland. Kun folk med inuit-baggrund skal have lov til at stemme, sagde Pele Broberg. 
  • Den udtalelse tog Múte B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut, skarpt afstand fra i et dementi senere på dagen. Det er første gang, at han har undsagt Pele Broberg. 
  • Mandag krævede Atassut en rokade på naalakkersuisoq-holdet for at få Pele Broberg ud af ministerkontoret. 
  • Demokraatit kaldte udtalelsen om stemmeret ”absurd”.
  • Mandag aften skrev Pele Broberg selv en lang opdatering på Facebook. I den stod, at artiklen i Berlingske ”var fordrejet”. Pele Broberg tog også selv afstand til citatet om at ” kun Inuit må stemme ved en kommende folkeafstemning om selvstændighed.” 
  • Tirsdag afviste Berlingske overfor KNR, at artiklen ”var fordrejet”.