Jensen og Nielsen om ny koalitionsaftale: Hvor skal pengene komme fra?

Der er både smil og rynkede bryn, når Siumut og Demokraatit læser det nye naalakkersuisuts koalitionsaftale.
 - Koalitionsaftalen er i det hele taget skrevet overfladisk. Mange punkter er ikke tydelige nok. Men selvfølgelig er der mange ting, som vi er enige i. Men der er også noget, som vi er bekymrede for, siger Jens Frederik Nielsen, formand for Demokraatit.  Foto © : KNR / Malik Brøns

Inatsisartuts to oppositionspartier har både positive og kritiske ting at sige om Inuit Ataqatigiit og Naleraqs koalitionsaftale, som blev underskrevet i fredags, og som nu skal danne grundlag for et nyt naalakkersuisut. 

- Hvis vi kigger på hele aftalen, ser det godt ud. Da det handler meget om levevilkårene for børn, unge, ældre. Og vi har sagt, at vi gerne vil arbejde sammen, når det gælder disse emner, siger formand for Siumut, Erik Jensen. 

Den nye koalitionsaftale har fået titlen 'Solidaritet, stabilitet og vækst'.

LÆS OGSÅ Udpluk af aftalen: Ny tænketank, ingen hjemløse og luk Kvanefjeldet

I aftalen skriver partierne blandt andet, at de vil arbejde for at stoppe mineprojektet ved Kuannersuit, oprette et helt nyt departement med fokus på børn og unge og udrydde hjemløshed. 

Selv om Erik Jensen er enig i flere af aftalens visioner, giver den dog også anledning til en række spørgsmål, mener han.  

- Det er svært se, hvordan rækkefølgen vil være, og hvordan tiltagene skal finansieres. Det er meget forvirrende. I aftalen er der mange smukke ord og mange forskellige overskrifter, men det bliver ikke uddybet, hvordan de skal realiseres. Det er meget spændende, hvordan det nye naalakkersuisut vil gøre det. 

Enighed og bekymring

Samme toner lyder fra oppositionens andet parti Demokraatit. 

 - Koalitionsaftalen er i det hele taget skrevet overfladisk. Mange punkter er ikke tydelige nok. Men selvfølgelig er der mange ting, som vi er enige i. Men der er også noget, som vi er bekymrede for, siger Jens Frederik Nielsen, formand for Demokraatit. 

LÆS OGSÅ Múte B. Egede om det nye Naalakkersuisut: Jeg er fyldt med glæde og håb

Ligesom Erik Jensen efterlyser han svar på, hvordan de forskellige visioner helt konkret skal føres ud i livet. 

- Det er ikke tydeligt nok, hvor pengene skal komme fra, og det er det, vi venter på at få at vide. Under valgkampen snakker man meget om pension. Og nu siger man, at man vil lave om på skattereformen. Men hvad betyder det? siger Jens Frederik Nielsen (D). 

Godkendes fredag 

Den nye koalitionsaftale blev underskrevet i fredags ved en ceremoni i kulturhuset Katuaq i Nuuk.

Her blev de nye medlemmer af Naalakkersuisut også præsenteret.

Inuit Ataqatigiit med Muté B. Egede i spidsen og Naleraq med Hans Enoksen i front er blevet enige om, at IA får otte pladser i naalakkersuisut, mens Naleraq får to. Naleraq får dog formandsposten i Inatsisartut.

De to partier danner tilsammen lige nøjagtig et flertal i Inatsisartut. Atassut gik ikke med i koalitionen, men har valgt en rolle som støtteparti.  

Det nye naalakkersuisut godkendes formelt af Inatsisartut på fredag den 23. april.