Forbindelsen røg: Jeg havde lyst til at kaste fjernbetjeningen efter TV'et

Da KNR-TV’s live udsendelse om atlantflyets ankomst til Nuuk gik ned, skabte det stor skuffelse blandt borgerne i Sisimiut.
Ânánguak’ Aronsen
Ânánguak’ Aronsen havde ellers glædet sig til en den store milepæl, da Tuukkaq skulle lande i Nuuk for første gang. Men så røg forbindelsen. Foto © : KNR / Brian Mølgaard
09. december 2024 11:10

Mange udenfor Nuuk fulgte med live, da Tuukkaq skulle lande i for første gang i den nye lufthavn. Eller, det gjorde de, indtil KNR mistede forbindelse i det afgørende øjeblik.

KNR har været på gaden i Sisimiut for at høre, hvad de tænker om nedbruddet, og borgerne er ikke i tvivl: Det var for dårligt.

- Jeg havde ventet spændt og fulgt med roligt, indtil det skulle ske, siger Tage D. Lennert.

Men lige inden flyet skulle lande og spændingen var på sit højeste, gik KNR’s udsendelse ned på grund af tekniske problemer.

Og det fik i den grad følelserne i kog hos Tage D. Lennert:

- Det var virkelig frustrerende for mig. Selvfølgelig, hvis man har set det på Facebook, ved man godt, hvad jeg taler om, siger Tage D. Lennert.

Tage D. Lennert
Tage D. Lennert Foto © : KNR / Brian Mølgaard

Han udtrykte nemlig sin frustration i et Facebook opslag, der nu er blevet set mere end 40.000 gange.

- Hele november har KNR kørt reklamer for denne udsendelse. Og så sker der tekniske problemer i sidste øjeblik. Jeg mener, de burde have forberedt sig bedre for at undgå den slags fejl, fortæller Tage D. Lennert.

Live ville være mere autentisk

Og han er bestemt ikke den eneste, som er utilfreds. Også Ânánguak’ Aronsen fulgte troligt med og blev slemt skuffet, da forbindelsen gik ned.  

- Jeg var så frustreret, at jeg nærmest havde lyst til at kaste fjernbetjeningen efter fjernsynet.

Hun havde ellers glædet sig til, at Grønland ville opnå så stor en milepæl. Og selvom det har været muligt at se videoer af landingen, så er det ikke det samme.

- Jeg ville så gerne have fulgt med helt fra starten. Det ville have føltes meget mere autentisk at se det live, siger Ânánguak’ Aronsen.

Både Hans Mølgaard og Jørgen Lund Olsen deler den opfattelse:

- Det var ærgerligt. Jeg ville ellers bare gerne følge lidt med og se, hvad der skete. Det er virkelig skuffende, siger Hans Mølgaard.

- Jeg fulgte det fra starten og skiftede mellem kanalerne, fordi jeg så gerne ville se landingen.

- Jeg havde tændt fjernsynet allerede midt på dagen for at følge med, men der kom aldrig noget, siger Jørgen Lund Olsen.

Hans Mølgaard er meget skuffet over, at forbindelsen røg, da det gældte mest. Foto © : KNR / Brian Mølgaard

Der var trængsel på nettet

Ifølge TV-chef ved KNR Mathias Davidsen skyldes afbrydelsen, at signalet var for svagt, fordi nettet blev brugt af for mange mennesker på én gang.

- Da de mange mennesker begyndte at optage film, kunne vi se, at det signal, vi modtog, faldt drastisk, siger Mathias Davidsen

Han forklarer, at KNR gerne skal bruge 4,5 megabit til en sikker udsendelse, men under landingen røg den ned på 0,2 megabit.

KNR modtager sit signal fra Tusass som alle andre. Og vicedirektør ved Tusass beklager begivenhedernes løb i et skriftligt svar.

- Jeg er rigtig ked af, at KNR mistede TV signalet under landingen, det er selvfølgelig meget uheldigt, skriver Jonas Hasselriis, som er vicedirektør ved Tusass til KNR.

Han forklarer, at der ofte vil opstå ”congestion” (trængsel, red.) i nettet, når mange mennesker er samlet til et stort arrangement, da mobilnetværket har en vis kapacitet.

Både Mathias Davidsen og Jonas Hasselriis ønsker en løsning, så situationen ikke gentager sig i fremtiden.

- Der findes muligheder, som ikke er gældende for os endnu, som jeg håber åbnes op, siger Mathias Davidsen.

- Der kan skabes dedikerede løsninger i et mobilnetværk. Det kræver udvikling og ressourcer, og vil dermed også tage noget tid. Hvis KNR har en kommerciel interesse i dette skal vi naturligvis have afdækket en sådan løsning, skriver Jonas Hasselriis.