Japan vil ikke udvide evakueringszone

Eksperter fra blandt andet FN har opfordret den japanske regering til at udvide evakueringszonen omkring det katastroferamte japanske atomkraftværk Fukushima.
Skrevet af Naimah Hussain
31. marts 2011 12:39

Det sker, efter at der er målt stærkt stigende radioaktiv stråling i havet ved værket og på land uden for den nuværende 20 kilometer sikkerhedszone, hvor alle indbyggere er evakueret. Men det er der ikke planer om:
- Lige i øjeblikket mener vi ikke, at der er grundlag eller behov for at udvide evakueringen. Radioaktiviteten er ikke truende for mennesker, siger regeringstalsmanden Yukio Edano.
FN's atomenergiagentur, IAEA, har opfordret Japan til at udvide sikkerhedszonen til 40 kilometer.
Cirka 70.000 personer er evakueret inden for den gældende 20 kilometer zone omkring Fukushima, mens andre 136.000 yderligere 10 km væk er opfordret til at forlade området - eller i det mindste blive inden døre.
IAEA siger, at radioaktiviteten inden for en radius af 40 kilometer er over internationale kriterier for evakuering:
- Vi har opfordret regeringen til meget nøje at vurdere situationen. Og det gør den, siger Denis Flory, vicechef i IAEA til Ritzaus bureau.
Radioaktiviteten i havet ud for Fukushima er steget yderligere yderligere i dag, og er nu 4385 gange over fastsatte maksimum grænser.