Hvis vi kræver af folk, der bor i Grønland også skal bidrage eksempelvis ved at betale skat, så kan vi, efter min mening, ikke kræve, at de ikke må deltage ved offentlige valg, herunder ved den folkeafsteming, siger Jakob Janussen. Foto: Jakob Janussen

Jakob Janussen: Til den tid har disse ret til at stemme om selvstændighed

Diskussionen om, hvem der kan stemme til en eventuelt fremtid afstemning om selvstændighed rasede for godt en måned siden. Men nu blander den mangeårige topembedsmand, Jakob Janussen, der var med til at udforme Selvstyreloven, sig i den betændte debat.

I september bragte den danske avis Berlingske et interview med Naleraqs Pele Broberg, der blev yderst omdiskuteret og skabte storm i magtens centrum.

Udtalelserne til Berlingske, om at det alene var folk med inuit-baggrund, der skal kunne stemme ved en fremtidig afstemning om selvstændighed, kostede Pele Broberg jobbet som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.

LÆS OGSÅ Pele Broberg er ikke længere naalakkersuisoq for udenrigsanliggender

Nu sætter faderen til den grønlandske Selvstyrelov, Jakob Janussen, ord på, hvem man havde i tankerne, dengang Selvstyreloven blev udformet.

- Selvstyreloven siger, at hvorvidt Grønland skal være selvstændig, bestemmes af det grønlandske folk, siger Jakob Janussen til KNR. 

Han mener, at det er en vigtig debat, der bliver taget op.

- Pele Broberg har i og for sig ret i det spørgsmål, han stiller. Selvstyrekommissionen havde ikke taget nogen stilling til, (hvem der skulle have ret til at stemme, red.), men gik ud fra, at det, der kunne anses som det grønlandske folk, er det folk, der har dansk statsborgerskab og som har haft fast bopæl i Grønland i mindst seks måneder før et offentligt valg, siger han.

LÆS OGSÅ Pele Broberg åbner debat om stemmeret baseret på etnisk baggrund

Helt personligt mener han også, at det bør være sådan. I følge jakob Janussen kan man nemlig ikke kræve noget af folk, uden at give tilbage.

- Og spørgsmålet hænger i følge min mening sammen med det princip, at rettigheder og pligter følges ad. Hvis vi kræver af folk, der bor i Grønland også skal bidrage eksempelvis ved at betale skat, så kan vi, efter min mening, ikke kræve, at de ikke må deltage ved offentlige valg, herunder ved den folkeafsteming, siger Jakob Janussen. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt