Ivan fra Nuuk dræbt i Ukraine

I marts forlod Ivan Dumanov fredelige Nuuk for at kæmpe i det krigshærgede Ukraine. Nu er han omkommet i kampe mod de russiske styrker.

Selvstyret og Kommuneqarfik Sermersooq flager på halvt i Nuuk i dag.

Det sker for at vise respekt og mindes Ivan Dumanov, der onsdag den 4. maj omkom i Ukraine. Det har hans deling ifølge Kommuneqarfik Sermersooq oplyst til hans forældre.

LÆS OGSÅ Ivan fra Ukraine vil hjem hurtigst muligt: Min mor og far skal i sikkerhed

Ivan Dumanov kom til Grønland tilbage i 2019, hvor han blev den første flygtning i landet. Kort efter sin ankomst blev han ansat i økonomiafdelingen i Kommuneqarfik Sermersooq, hvor han hurtigt blev populær blandt sine kollegaer.

Det skriver hans chef Dorthea Olsen Rasmussen i en pressemeddelelse:

- Ivan var en af de mest behagelige personer jeg har arbejdet sammen med. Han var lærenem og godt uddannet. Han lærte hurtigt at tale dansk, og han nåede at lære en hel del grønlandsk.

Puto Kivioq og Ivan Dumanov sammen på en af deres mange fisketure.

Foto: Puto Kivioq.

Dorthea Olsen Rasmussen fortæller videre, at Ivan Dumanov var vild med Grønland og naturen, hvor han tilbragte mange timer på vandet i sin lille jolle.

I krig for familie og fædreland

Før Ivan Dumanov drog til Ukraine, fortalte han til KNR, hvorfor han ønskede at tage tilbage til det krigshærgede land.
Dengang sagde Ivan Dumanov således:

- Jeg skal til Kiev først. Jeg skal sørge for at flytte min familie et beskyttet sted hen, måske til udlandet. Og bagefter må vi se, hvad jeg kan gøre, siger Ivan Dumanov til KNR.

Hans kæreste Puto Kivioq kunne bagefter fortælle til KNR, at Ivan Dumanov havde sluttet sig til kampen mod de russiske styrker.

LÆS OGSÅ Puto Kivioq har sendt sin elskede til Ukraine: Jeg tænker hele tiden på, om han er i live endnu

Selvom forbindelsen til Ukraine var dårlig, så nåede parret at tale sammen et par gange, mens Ivan Dumanov deltog i krigen. Her var det tydeligt for Puto Kivioq, at krigen havde sat sine spor på hendes kæreste.

- Jeg kan se på ham, at han har det dårligt og er ked af det. Men jeg kan også se, at han virkelig vil det her. Når jeg spørger ham, hvordan han har det, siger han er han er ok, men jeg kan se på ham, at det ikke passer. Jeg kan se, at han er ked af det.

Hun håbede til det sidste at få Ivan Dumanov hjem i live.

Ivan Dumanov blev 30 år gammel.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl