Isukasia: Kun få kom til høringsmødet

Omkring 40-45 menige borgere kom til det første høringsmøde om London Minings mineprojekt i Isukasia. Naalakkersuisut er skuffet over det ringe fremmøde til høringen om Grønlands historiens største mineprojekt.
Skrevet af Noah Mølgaard
28. august 2012 08:12

Enorme skibe, der er mere end 10 gange så store som Vega Sagittarius, der er sejlet på skær, vil sejle til Godthåbsfjorden to gange om ugen for at hente jernmalm. Det er planen, hvis London Minings mineprojekt ved Isukasia bliver godkendt.

Området omkring minens havneområde og selve minen, der skal ligge omkring 100 kilometer fra havnen bliver også forandret markant. Det sker når minen er bygget op af en 1.500 til 3.000 arbejdere. En åben mine, der bliver omkring 300 meter dyb bliver gravet af enorme entreprenørmaskiner for at hente den eftertragtede jernmalm.

London Mining regner med at bruge omkring 13 milliarder kroner i selve opbygningen af minen.

Det er et lille udpluk af informationer, som London Mining har lagt frem i forbindelse med høringen om London Minings ansøgning om udnyttelsestilladelse.

Det første høringsmøde blev afholdt i Ilimmarfik i Nuuk mandag aften. Der var omkring 65 fremmødte, hvor omkring 20 var embedsfolk, der har tilknytning til projektet. 40-45 tilhørere var menige borgere og antallet af fremmødte imponerer ikke arrangørerne af mødet.

- Vi havde jo gerne set dobbelt så mange, siger Jesper Kreiner fra KomptetanceKompagniet, der står for afviklingen af høringsmøderne.

Naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen er også skuffet over fremmødet.

- Der er tale om et meget stort projekt, der kan få stor effekt på samfundet. Jeg er derfor skuffet over at så få mødte frem, siger Ove Karl Berthelsen til KNR.

- Mødet burde have været annonceret bedre, siger han.

KompetanceKompagniet tager også kritikken til efterretning og vil gøre mere ud af annonceringen inden det næste høringsmøde den 7. september i Ilimmarfik.

- Ove Karl har jo ret. Vi må bruge alle muligheder for at annoncere høringsmøderne. Jeg synes også at der kom mange interessante indlæg fra de fremmødte, siger Jesper Kreiner.

Det første høringsmøde mandag aften var en form for indledning til de kommende høringsmøder. Næste møde vil alene beskæftige sig med samfundsmæssige påvirkninger.

Der bliver igen afholdt møde den 27. september, hvor emnet bliver miljømæssige aspekter.