Israels premierminister, Benjamin Netanyahu har dog udtalt, at planerne om annektering af palæstinensiske områder ikke er droppet, men blot 'udsat'.Foto: Abir Sultan/AFP/Ritzau Scanpix

Israel og Emiraterne indgår fredsaftale

Israel og De Forenede Arabiske Emirater har indgået en fredsaftale, der fører til fuld normalisering af de diplomatiske relationer mellem de to lande.

Aftalen stopper yderligere israelsk annektering af palæstinensiske områder, siger kronprinsen i De Forenede Arabiske Emirater ifølge Reuters.

- Under en telefonsamtale med præsident Trump og premierminister Netanyahu blev en aftale indgået om at stoppe yderligere israelsk annektering af palæstinensiske territorier, siger kronprinsen, Sheikh Mohammed Bin Zayed.

- De Forenede Arabiske Emirater og Israel er også enedes om at samarbejde og lægge en køreplan i retning af at etablere et bilateralt forhold, siger han.

I en fælles udtalelse fra de to lande samt USA hedder det, at Israel har indvilget i "at suspendere planer om erklæring af suverænitet" over områder på Vestbredden.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu har dog udtalt, at planerne om annektering af palæstinensiske områder ikke er droppet, men blot 'udsat'.

I en første kommentar skriver Israels ambassadør i Washington på Twitter, at det er "en stor dag for freden!".

LÆS OGSÅ Trump har fredsplan klar: Den er også god for Palæstina

USA's præsident, Donald Trump, hylder aftalen, der har fået navnet Abraham-aftalen.

- STORT gennembrud i dag! Historisk fredsaftale mellem vores to GODE venner, Israel og De Forenede Arabiske Emirater, skriver Trump i et tweet.

Trump har hjulpet med at forhandle aftalen på plads, fremgår det af en fælles udtalelse.

Over for journalister antyder han, at der er mere under opsejling.

- Der sker ting, som jeg ikke kan tale om, siger Trump ifølge nyhedsbureauet AFP.

Fra palæstinensisk side lyder der derimod kritik. I en første kommentar anklager Hanan Ashrawi, der er talskvinde for den palæstinensiske paraplyorganisation PLO, Emiraterne for normaliseringen med Israel.

- Israel er blevet belønnet for ikke åbent at have erklæret, hvad det på ulovlig vis og vedvarende har gjort mod Palæstina siden begyndelsen af besættelsen, skriver hun.

Hun henviser til et andet tweet om, at "Israel ikke formelt vil annektere og udøve suverænitet" over jord, landet i praksis "allerede har annekteret og udøver suverænitet over".

Israels nye samlingsregering havde aftalt, at Netanyahu fra den 1. juli kunne indlede processen med at annektere dele af Vestbredden. Det har mødt massiv international kritik, dog ikke fra USA.

Kun to andre arabiske lande - Egypten og Jordan - har diplomatiske bånd med Israel.

/ritzau/Reuters

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt