Island vært for arktisk konference

Parlamentarikere fra de otte arktiske lande og fra Europaparlamentet indleder i morgen en tre dages konference i Akureyri i Island. Konferencen, der afvikles hvert andet år på skift i de arktiske lande, er 10. i rækken.
04. september 2012 13:09

IA's Sara Olsvig er med som Folketingets repræsentant i komitén af arktiske parlamentarikere. Og Sara Olsvig har op til konferencen været - som det kaldes - rapportør om emnet samfundsudvikling med fokus på mennesket i arktis.

To andre parlamentarikere har været rapportører på emnerne arktisk regeringsførelse og økonomiske muligheder i Arktis. Alle tre aflægger rapporter under konferencen i Akureyri, der skal munde ud i en række anbefalinger til de arktiske regeringer og til Arktisk Råd, hvor Parlamentarikerkomitéen har observatørstatus.

Anbefalingerne lyder blandt andet:

  • at menneskene i Arktis skal være i centrum for udviklingen i Arktis
  • at det skal blive nemmere at dele og opbygge viden på tværs af de arktiske landegrænser
  • at lokal og traditionel viden skal være en integreret del af forskningen i Arktis
  • at viden som indsamles i Arktis skal forankres i Arktis
  • at man skal have et fortsat fokus på mental sundhed, forebyggelse og fødevaresikkerhed

- I takt med den stigende internationale interesse for Arktis bliver det mere og mere vigtigt, at vi i de arktiske lande selv udformer principper og standarder for udviklingen i Arktis på at menneskene sættes i centrum for udviklingen, siger Sara Olsvig i en kommentar til konferencen, der som sagt indledes i morgen og varer frem til og med fredag.

De arktiske oprindelige folks organisationer er permanente deltagere i det interarktiske parlamentariske samarbejde, ligesom lande med observatørstatus i Arktisk Råd og relevante internationale organisation har mulighed for at deltage i konferecen.