Direktør i Visit Greenland Ane Nivikka Grødem.Foto: KNR

Island og Færøerne giver gode råd til Grønland om turister

Turismeoperatører fra Island og Færøerne har været på besøg i Grønland for at komme med guldkorn i forbindelse med opførelsen af de nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq.

Over 420 turismeoperatører fra Grønland, Island og Færøerne har delt samme destination i Nuuk til et årligt arrangement. Arrangementet Vestnorden har til formål at promovere turisme i netop Vestnorden.

Turismeoperatørerne fra Island og Færøerne har solid erfaring inden for turisme, og var derfor på besøg i Grønland i denne uge for at komme med gode råd om turisme, når de nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq er opført.

Samarbejde er et must

Ifølge de islandske turismeoperatører er det vigtigt, at turismen i Grønland udvikles til gavn for både turisterne og de lokale.

 

Direktør i Visit Iceland Sigríður Dögg Guðmundsdóttir

 

- Mit råd ville være at samarbejde. Det er meget vigtigt, at kultur,- og turistaktører og de lokale samarbejder på tværs, siger direktør i Visit Iceland Sigríður Dögg Guðmundsdóttir.

Lokalt ejerskab

Direktør for Visit Faroe Islands Gudrid Højgaard fortæller, at antallet af turister har været stødt stigende siden 2011, hvor en af landingsbanerne på Færøerne blev forlænget.

 

Direktør i Visit Faroe Islands Guðrid Højgaard

 

- Mit tip til Grønland i forhold til turisme vil være at prøve at holde så meget ejerskab så lokalt som muligt.

- Det har vores aktører på Færøerne været gode til med det resultat, at størstedelen af turisterhvervet er lokalt. Det vil sige, at næsten alle pengene bliver beholdt i lokalsamfundet og bliver reinvesteret i landet også, siger Guðrid Højgaard.

Vi kan sagtens bruge deres råd

Vi kan sagtens bruge deres råd, siger direktør i Visit Greenland Anne Nivikka Grødem til KNR.

- Det synes jeg absolut, vi kan. Vi bygger meget på det samme værdigrundlag, og vi går meget efter en bæredygtig turismeudvikling.

LÆS OGSÅ Visit Greenland efter opråb fra Ilulissat: Vi forsøger at fordele turister ud over hele landet

- Vi vil jo gerne sikre, at de gæster, som kommer hertil, ikke har for stor indflydelse på de små samfund, siger hun og fortsætter:

Tal over turister

Island har indtil nu haft 85.670 turister i år. 

Færøerne har omkring 100.000 turister årligt.

Grønland har mere end 80.000 turister årligt.

- For eksempel når der kommer krydstogtskibe med en helt masse mennesker. Det kommer til at fylde meget i de små samfund, og derfor er der nogle udfordringer, som vi er nødt til at være opmærksomme på.

- Vi er ikke forbundet på samme måde, som man er i Island og på Færøerne. De har en anden infrastruktur, men de er stadigvæk nogle små samfund, siger Anne Nivikka Grødem.

Vi kan lære af hinanden

Visit Icelands direktør Sigríður Dögg Guðmundsdóttir vurderer, at Grønland, Island og Færøerne har mange ligheder.

- Jeg synes, det er meget vigtigt i Island at have det her samarbejde mellem Grønland og Færøerne. Vi har alle ligheder, og vi er alle ø-nationer.

- Vi er virkelig små, men vi har også noget, der gør os unikke. Og vi oplever, at samarbejdet gør os stærkere, vi kan lære af hinanden, siger hun til KNR.

LÆS OGSÅ Borgmester: Antallet af turister i Ilulissat skal fordeles bedre

Hun mener, at det vil gavne det grønlandske samfund at styrke turismen, når de nye lufthavne står klar.

- For det er det, turismen virkelig skal gøre. Det skal være godt for turisterne, men det skal også være godt for de mennesker, som bor på destinationen, siger Sigríður Dögg Guðmundsdóttir.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl