Foto: NordForsk/Kim Wendt/flickr/All creative commons

Island får ny grøn statsminister

Islandske partier går sammen og vælger Katrin Jakobsdottir som ny statsminister. Hun er fra Den Grønne Venstrebevægelse.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Reuters består koalitionen, der bakker op om Katrin Jakobsdottir, af Den Grønne Bevægelse, Selvstændighedspartiet og Fremskridtspartiet.

Island afholdt valg i slutningen af oktober. Men først nu har det været muligt at danne en koalition, der kunne pege på en statsminister.

I starten af november brød forhandlingerne sammen.

Men nu står 41-årige Katrin Jakobsdottir altså til at blive udpeget som statsminister. Hun er en ung, fremadstormende politiker i landet.

Island har i de senere år været rystet af en række økonomiske og politiske skandaler. Den regering, der skal dannes, er landets tiende på lige så mange år.

Det fremprovokerede et valg i utide, at partiet Lys Fremtid trak sig fra den borgerlige statsminister Bjarni Benediktssons regering, da det kom frem, at hans far havde forsøgt at udnytte sin indflydelse til at få strøget en pædofilidømt ven fra det kriminelle register.

Ved sidste års valg tog det tre måneder at finde flertal for en ny regering, som altså holdt under et år.

- Der synes at være en voksende ustabilitet i islandsk politik. Der er frygt for, om det vil være muligt at danne en regering, sagde Arnar Thor Jonsson, juraprofessor ved universitet i Reykjavik, til AFP, i oktober.

/ritzau/

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!