Iscentralen i Narsarsuaq lukker officielt i dag

I dag skal helikopteren fra iscentralen i Narsarsuaq på vingerne for sidste gang for at observere den indenskærs is. Dermed er det slut på 58 års meterologisk historie.
Foto © : Isak Lynge Rasmussen/KNR
31. oktober 2017 07:14

Dagen bliver markeret med en kaffemik i Iscentralens lokaler, fortæller meteorolog og souschef for DMI’s operationsafdeling, Søren Olufsen:

 - Iscentralen har jo rigtig mange de samarbejder med her i Narsarsuaq og dem har vi lige inviteret til kop kaffe og vi glæder os selvfølgelig til at se dem.

Istjenesten har med Narsarsuaq som udgangspunkt overvåget det sydgrønlandske farvand. Det har den gjort siden 1959, da passagerskibet ‘Hans Hedtoft’ kolliderede med et isbjerg og forliste 20 kilometer syd for Uummannarsuaq. 

LÆS OGSÅ Iscentralen i Narsarsuaq lukker til november

Men nu er det slut. Iscentralens helikoptere er blevet overhalet af de satelitter, der kan levere hurtige og præcise angivelser af, hvor den farlige is befinder sig. 

Medarbejderne flytter med

Der er to medarbejdere tilknyttet Iscentralen i Narsarsuaq, den ene er en is ekspert fra DMI og den anden er styrmand fra Royal Arctic Line og de flytter begge to med til København, hvor satellitovervågningen kommer til at foregå.

LÆS OGSÅ Satellitter skal afløse helikoptere

 - Hvor vi fortsætter og vi tilhører alle den samme rådgivning og det samme produkter til det grønlandske samfund, som vi gør idag, fortæller Søren Olufsen.

Med den nye satellitteknologi så kan DMI lave isovervågning af hele Grønland. Det kræver dog at der bliver fundet finansering.