Det var kommunefogeden, der i samråd med politiet og Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug kom frem til beslutningen om at skyde de tre isbjørne.Foto: Birthe B. Rosing

Isbjørne skudt: Lokale får kødet - forskere får mavesæk, kløer og kranium

Tre isbjørne blev fredag morgen skudt i Qeqertarsuatsiaat. Kødet vil blive delt rundt til de lokale.

Tre isbjørne har siden mandag formiddag kommet og gået i bygden Qeqertarsuatsiaat. De blev skræmt væk med riffelskud flere gange, men de blev ved med at komme tilbage - og fredag morgen blev de alle blevet skudt.

Det var kommunefogeden, der i samråd med politiet og Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug kom frem til beslutningen om at skyde de tre isbjørne.

LÆS OGSÅ Qeqertarsuatsiaat: Isbjørnene er dræbt

De var nemlig vurderet til at være ”problembjørne” af departementet. Det betyder, at man kan få en dispensation til at skyde dem. 

De tre bjørne var en hun og hendes to unger. Og de er som udgangspunkt fredet hele året, når ungerne er i et afhængighedsforhold til moren.

Problembjørne kom ind i bygden

Isbjørnene var listet ind i bygden natten til fredag og havde spist tørrede fisk ved beboernes huse og rensdyr fra bygdens Kalaaliaraq, Brættet på dansk.

Bygdens indbyggere prøvede igen at skræmme bjørnene væk, men uden held denne gang.

De lå og slappede af i nærheden af bygden – end ikke sirener fra en brandmands ATV-køretøj eller varselskud mod dem virkede. Og så blev først moren og den ene unge skudt - derefter måtte den anden unge lade livet.

LÆS OGSÅ Qeqertarsuatsiaat føler sig utrygge ved isbjørnene: Hvad nu hvis de vender tilbage

- Departementet vil takke kommunefoged og fangeren samt bygdebefolkningen for deres samarbejde og tålmodighed i forbindelse med forsøget på at skræmme isbjørnene væk fra bygden, skriver departementet i en pressemeddelelse.

Nu vil de lokale i Qeqertarsuatsiaat få kødet. Mavesækken, skind med klør og kranium med tænder skal sendes til Nuuk for nærmere undersøgelse af Grønlands Naturinstitut.

- Departementet har under hele processen understreget, at menneskeliv går forud, når vi har med rovdyr i beboede områder at gøre. Alle gældende bestemmelser og retningslinjer er blevet fulgt af bygdebeboerne, oplyser departementet.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt