Jagtbetjent Erling Madsen fra Ittoqqoormiit blev søndag morgen ringet op med beskeden om, at en isbjørn gik rundt i udkanten af byen. Foto: Mikkel Anike

Isbjørn jaget væk - men jagtbetjent faldt gennem isen

Da Erling Madsen, der er jagtbetjent i Ittoqqortoormiit, blev ringet op klokken lidt over syv søndag morgen, havde han ikke ventet, at det skulle blive en dag, hvor han satte livet på spil.

- Jeg kan ikke sige med sikkerhed, hvor længe jeg nåede at ligge i vandet. Men jeg vil gætte på, at det var omkring tre minutter, inden jeg blev reddet op. 

Det fortæller jagtbetjent Erling Madsen fra Ittoqqoormiit om sin søndag. Om morgenen blev han ringet op med beskeden om, at en isbjørn gik rundt i udkanten af byen. Og så var det ellers op og ud af sengen for jagtbetjenten. 

- Jeg kørte straks ud på snescooter til stedet og mødte ham, som havde ringet. Han fortalte, at den var vandret til havs over isen, men som vi stod og snakkede, opdagede vi, at den var vendt tilbage, fortæller Erling Madsen.

Den gik langs kajen, og jeg kørte tæt på den, cirka 20 til 30 meter, og stoppede.

Derfor satte han sig op på scooteren for at komme ud mod isbjørnen.

- Den gik langs kajen, og jeg kørte tæt på den, cirka 20 til 30 meter, og stoppede. Jeg affyrede et advarselsskud, men den reagerede ikke på det. Da jeg skulle til at skyde igen, vendte den sig dog om og vandrede udad igen, siger Erling Madsen. 

Isen gav sig under snescooter

Den umiddelbare fare var nu drevet bort, men hvad Erling Madsen ikke vidste var, at han først nu for alvor kom i problemer.

- Det var jo meget tidligt på dagen og derfor meget mørkt. Men jeg besluttede mig alligevel for at køre over isen på snescooteren, fordi jeg vidste, at isen var frosset fast over de sidste tre uger. Jeg måtte stoppe op for at søge efter land med lommelygten, og da jeg så kørte afsted igen, mærkede jeg det: Isen begyndte at give sig under snescooteren. Jeg forsøgte at køre hurtigere, men det fremskyndte kun isens opbrydning. Jeg sprang fra snescooteren i et forsøg på at redde mig, men isen var allerede brudt omkring mig, og jeg faldt i vandet.

LÆS OGSÅ Over 50 sultne isbjørne rykker frem mod russisk by

Heldigvis stod manden, som havde ringet til jagtbetjenten og fortalt om bjørnen, stadig ved kysten og holdt øje med Erling Madsen. 

- Jeg råbte til ham inde på kysten, at snescooteren var sunket i havet, og han hurtigt skulle komme mig til undsætning. Heldigvis havde han fundet et reb i sin hundeslæde, og med det kunne han så trække mig op. Men jeg nåede nok at ligge i vandet omkring tre minutter, inden han fik mig op, siger Erling Madsen.

Ikke mange isbjørne i år

Flere inde i byen havde hørt advarselsskuddene mod isbjørnen, og en snescooter kom dem hastigt i møde.

- Mine ben var helt stive, jeg kunne ikke stå på dem. 

Ifølge Erling Madsen er det blandt andet vejr- og klimaændringerne, som har spillet en rolle i søndagens drama. 

LÆS OGSÅ Ole Kristensen blev angrebet af isbjørn: Den prøvede at knuse mit hoved

- Det er også underligt, hvordan vejret og klimaet har ændret sig. Jeg var ikke bekymret, da jeg kørte ud på isen – jeg var også ude på den i lørdags, og der så den fin ud, fortæller han.

Det er ellers ikke fordi, at jagtbetjenten har været travlt beskæftiget med at skyde advarselsskud efter isbjørne i denne sommer. 

- Først i august har vi haft et par stykker tæt på, men dem så vi heller ikke noget til igen. Det har været en af de roligste somre i forhold til isbjørne, siger han. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt