Iran vil straffe kvinder hårdere ved brud på regler om tøj

Kvinder, der bryder Irans strenge regler om påklædning, kan formentlig snart få op til ti års fængsel.
Iransk lov, som er bygget på landets fortolkning af sharia, kræver, at kvinder dækker deres hår med en hijab og iklæder sig løstsiddende og lange klæder. Flere kvinder er det seneste år dog veget bort fra reglerne. Foto © : Kena Betancur/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
20. september 2023 13:27

Irans parlament onsdag har vedtaget et lovforslag, der hæver straffen til kvinder, der bryder landets regler om påklædning.

Det skriver Irna, det officielle iranske nyhedsbureau.

Kvinder kan med den nye lov straffes med op til ti års fængsel.

Det er lovforslaget "Støtte til Hijabbens Kultur og Kyskhed", der onsdag har fået grønt lys. Det er godkendt for en treårig prøveperiode.

Loven mangler stadig at blive godkendt af Vogternes Råd.

Rådet består af seks islamiske lærde, som er udpeget af Irans øverste åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, og seks jurister, som er nomineret af domstolene og godkendt af det iranske parlament.

Iransk lov, som er bygget på landets fortolkning af sharia, kræver, at kvinder dækker deres hår med en hijab og iklæder sig løstsiddende og lange klæder.

Flere kvinder er det seneste år dog veget bort fra reglerne.

Det er sket i forbindelse med demonstrationer, der blev udløst for næsten præcis et år siden, da den unge kvinde Mahsa Amini mistede livet.

22-årige Mahsa Amini døde 16. september 2022.

Hun mistede bevidstheden i det iranske moralpolitis varetægt og lå i koma i tre dage før sin død. Hun var blevet anholdt, fordi hendes hijab ifølge de iranske myndigheder ikke dækkede håret godt nok.

Moralpolitiet har af mange fået skylden for hendes død.