Siumut afviser ikke på forhånd en koalition med Inuit Ataqatigiit.Foto: KNR / Malik Brøns

Inuit Ataqatigiit er klar til første forhandlinger allerede i dag

Allerede i dag vil formand for Inuit Ataqatigiit, Múte B. Egede, begynde de første møder med henblik på at danne en ny regering.

Med 9.912 stemmer får partiet en fremgang på godt 2.400 i stemmetallet og får 12 mandater i Inatsisartut.

IA slår altså Siumut, som fik 7.971 stemmer. Partiet opnår dog samme antal mandater i Inatsisartut som før valget - nemlig 10 mandater.

Det bliver nu op til IA at starte forhandlingerne om et nyt Naalakkersuisut. Og partiet kan blive meget afhængige af Naleraq, som fik én ekstra mandat og har nu 4 mandater i Inatsisartut. Det er lige nok til, at IA og Naleraq sammen kan mønstre et flertal.

LÆS OGSÅ IA-formand: Tak til jer alle sammen!

Nattens sejrsherre, formanden for Inuit Ataqatigiit, Múte B. Egede, er parat til at starte forhandlingerne om et nyt Naalakkersuisut allerede i dag. Det meddelte han i nat.

- Den første ting, jeg gør, er at samle min hovedbestyrelse, og jeg samler mine nye medlemmer af Inatsisartut. Og så starter vi vores uformelle snakke med forskellige partier fra i morgen af.

Erik Jensen afviser ikke en koalition med IA

Formand for Siumut, Erik Jensen, vil ikke afvise, at Siumut vil forsøge at gøre partiets politik gældende i en mulig koalition med valgets vinder fra IA.

- Vi har selvfølgelig nogle interne ting, vi skal have drøftet. Nu skal hbestyrelsen mødes, de valgte inatsisartut-medlemmer skal mødes, og de valgte medlemmer i kommunerne skal mødes for at drøfte de kommende koalitionsforhandlinger og samarbejdspartnere, siger han.

Selv om formanden hæfter sig ved, at Siumut fik 7971 stemmer og altså går 14 stemmer frem i forhold til valget i 2018, så var det IA, der løb med de fleste stemmer og mandater, som giver dem serveretten til at sammensætte et nyt Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Ekspert: Minespørgsmål og formandsopgør har afgjort valg

Om det bliver i en koalition med Siumut, det må tiden vise, lyder det fra Erik Jensen. En ting er dog sikkert, hvis Siumut bliver indbudt til forhandlinger:

- Det vi har ført valgkamp på og lovet vores vælgere, det vil vi gerne snakke med Inuit Ataqatigiit om, hvis vi bliver indbudt, så det er det, vi vil forholde os til, hvis vi bliver indbudt.

Erik Jensen understreger samtidig, at han stadig ser sig selv som formand frem til Siumuts næste generalforasmling om to et halvt år på trods af, at Kim Kielsen fik flere personlige stemmer end ham.

- Der kommer ikke til at ske nogen ændringer ind til næste generalforsamling, der bliver afholdt om to et halvt års tid.

Kommentarer

Foto af isbjørn © Vilhelm Lynge Hard

TV, radio: Vælgermøder

VALG TIL INATSISARTUT #IQ2021

Vi sender vælgermøder fra forskellige byer i tv og radio

Du har mulighed for at stille spørgsmål ved at møde op, eller på vores Facebook side KNR-imi Qinersineq

facebook.com/qinersineq

Se programplanerne her