Intet afgjort om nultolerancen

Når Inatsisartut skal stemme om ophævelse af nul-tolerance af uran om godt en måned, er intet afgjort på forhånd. Det viser tallene fra en rundringning til Inatsisartut medlemmerne, fra radioavisen. Mest overraskende er det, at Randi Broberg nu slår fast, at hun stemmer imod.
Skrevet af Ivik Kristiansen
24. september 2013 06:09

Elleve vil stemme for, og 13 vil stemme imod. Imens er det uklart hvordan syv Inatsisartut medlemmer vil stemme.

Elleve Inatsisartut medlemmer er sikre på, at de vil stemme for ophævelsen af nul-tolerancen af uran. Modsat er der tretten Inatsisartut medlemmer, der er sikre på at stemme nej til ophævelsen.

Det viser de kolde tal som radioavisen har fået ud af en rundringning til Inatsisartut medlemmerne.

Samtlige elleve medlemmer fra Inuit Ataqatigiit og ikke mindst Randi Broberg fra Partii Inuit er decideret imod ophævelse af nul-tolerancen. Også Demokraternes Andreas Uldum vil stemme mod.

Både Jens B. Frederiksen fra Demokraterne og Gerhardt Petersen fra Atassut er som udgangspunkt for ophævelsen, men er forberedte på, at stemme imod, hvis det kommer frem, at potentielle uranudvindinger er til fare for befolkningen.

De fleste af Siumuts Inatsisartut medlemmer er meget klare i deres melding og støtter deres parti. De vil stemme for ophævelse af nultolerancen. Dog er der nogle afstikkere da Hans Enoksen, Kim Kielsen og Anders Olsen ikke vil sige hvad de stemmer, før de har diskuteret det i deres gruppe.

Det vil altså sige at der er elleve Inatsisartut medlemmer, der er sikre på at stemme for ophævelsen af nul-tolerance, tretten som er imod, to der som udgangspunkt er for, men kan ændre mening og tre der ikke vil fortælle hvordan de vil stemme.

Det er ikke lykkedes for radioavisen, at få fat på Jens Imanuelsen og Karl Kristian Kruse, begge fra Siumut.

Det er planlagt, at der skal stemmes om ophævelse af nul-tolerancen af uran, når emnet skal andenbehandles i Inatsisartuts efterårssamling, den 24. oktober.