International hjertestarterdag markeres

Hvis du ser en person falde om på gaden, kan personen være ramt af et hjertestop. Men ved du hvad du skal gøre for at hjælpe vedkommende?
Anvendelsen af hjertestarter inden for de første kritiske minutter en meget vigtig del af et genoplivningsforsøg, forklarer Kalaallit Røde Korsiat. Foto © : Kalaallit Røde Korsiat
Skrevet af Thomas Munk Veirum
16. oktober 2019 12:29

Det spørgsmål besvarer frivillige førstehjælpsinstruktører fra Kalaallit Røde Korsiat i dag i Nuuk Center i anledning af, at det er international hjertestarterdag.

- Der vil være information om førstehjælp, hjertestartere samt kurser, der tilbydes i Kalaallit Røde Korsiat, skriver Kalaallit Røde Korsiat i en pressemeddelelse.

Formand for Førstehjælpsudvalget, Julie Senderovitz Bendtsen, fortæller, at alle kan blive ramt af et hjertestop, uanset alder og køn og også uden nogen varsel.

- Når man får hjertestop, stopper hjertet med at slå og man stopper dermed også at trække vejret, der kommer derfor ingen ilt rundt i kroppen, udtaler Julie Senderovitz Dendtsen og uddyber:

- Hjernen får ingen ilt, og hjernen overlever kun få minutter uden ilt. Hvis der ikke iværksættes livreddende førstehjælp indenfor meget kort tid, er chancen for at overleve derfor stærkt reduceret.

Derfor er anvendelsen af hjertestarter inden for de første kritiske minutter en meget vigtig del af et genoplivningsforsøg.

- Hjertestarteren er lavet til at alle kan og må bruge den, og derfor er det enormt vigtigt, at være tryg ved at bruge en hjertestarter og dermed også turde bruge den, lyder det fra Julie Senderovitz Bendtsen.

Kalaallit Røde Korsiat afholder arrangementet i Nuuk Centret mellem kl. 14 og 16 onsdag.