Instruktør bag Kampen om Grønland forsvarer sig mod kritik: Jeg fortryder intet

Formanden for Film.gl kritiserer den diskussion, som instruktøren af dokumentaren Kampen om Grønland har rejst. Filmen blev afvist på flere filmfestivaler - men instruktøren holder fast.
Filmen følger fire unge, stærke og dynamiske grønlændere, som er dybt uenige om landets fremtid. Foto © : Ulrik Gutkin (CFC Kort & Dok)
Skrevet af Mathies Hvid Toft
07. august 2020 14:52

Det er en forkert præmis og mangel på forståelse for vilkårene for oprindelige folk, når filminstruktøren Kenneth Sorento rejser en debat fordi, at han er blevet afvist af den canadiske filmfestival Imaginenative.

Det mener formand for brancheorganisationen Film.gl, Klaus Georg Hansen.

Kampen om Kampen om Grønland
 

  • Kampen om Grønland er en dokumentar lavet af den danske instruktør Kenneth Sorento.

 

  • Dokumentaren dykker ned i debatten om Grønlands ret til selvstændighed og rigsfællesskabets fremtid.

 

  • Filmen skulle have åbnet CPH:DOX, som er en festival for dokumentarfilm, i marts. CPH:DOX blev dog aflyst på grund af corona.

 

  • Siden er filmen blevet afvist på flere festivaler – blandt andet på den canadiske Imaginenative. Imaginenative vil kun vise film, som er instrueret af oprindelige folk. 

 

  • Derfor siger Kenneth Sorento, at hans film bliver afvist, fordi han er hvid. Det har sat gang i voldsom debat.
  • Kenneth Sorento bliver i Grønland kritiseret af brancheorganisationen Film.gl, Uilu Stories og Nuuk Internationale Filmfestival for at trække race-kortet. 

- Det overrasker mig, at han slet ikke har den fornemmelse, at der selvfølgelig skal være plads til niche-filmfestivaler som Imaginenative. At oprindelige folks film kan have et rum på deres egne præmisser, siger han.

Samtidig mener Klaus Georg Hansen, at hele diskussionen er bygget op om en forkert præmis: En film kan nemlig ikke blive en del af festivalens program, hvis den er tilgængelig online.

 

LÆS OGSÅ Kampen om Grønland afvist ved filmfestival: Det er fordi, jeg er hvid, mener instruktør

- Uanset hvem, der skulle have lavet filmen, er der også et andet kriterie fra festivalen. Det er, at hvis en film er tilgængelig online, så kan den ikke vises på festivalen, siger Klaus Georg Hansen.

Han henviser til, at Kampen om Grønland er tilgængelig på DR’s hjemmeside.

Filminstruktør om kritik: ”Det er forkert”

Kenneth Sorento afviser kritikken.

Han peger på, at det ikke blot er Imaginenative, som Kampen om Grønland er blevet udeladt fra.

- Det er ham (Klaus Georg Hansen red.), som fokuserer på Imaginenative. Jeg vælger at fremhæve Imaginenative som en af mange festivaler, der har et problem med film om oprindelige folk, der er produceret af hvide mennesker, siger han.  

LÆS OGSÅ Film.gl: Selvfølgelig blev Kampen om Grønland afvist ved festival

Kenneth Sorento nævner festivalerne Hot Docs, Tribeca, Sheffield og Tel Aviv, hvor filmen er blevet udeladt. Dog er den ikke officielt blevet afvist med direkte begrundelse i, at det er fordi instruktøren er hvid.

- Man får sjældent afvisninger begrundet, men vi ved, at man ikke bryder sig om film om oprindelige mennesker, hvis de er lavet af hvide folk. De (film red.) bliver konsekvent fravalgt, siger han.

Det er en tendens, mener han - og han er blevet bakket op af Det Danske Filminstitut. 

Filminstruktør
Foto © : Kenneth Sorento
Filminstruktør Kenneth Sorento på job

Kenneth Sorento afviser, at præmissen for diskussionen er forkert. Da han sendte Kampen om Grønland ind til Imaginenative, var filmen nemlig ikke tilgængelig online på DR’s hjemmeside.

Fortryder intet

Det har generelt vakt stor diskussion, at Kenneth Sorento har fortalt om sine oplevelser med at få Kampen om Grønland antaget på diverse filmfestivaler både herhjemme og i udlandet herunder Danmark.

Han fortryder dog intet.

- Det, jeg ønsker at rejse, er en debat om hvem, der må fortælle historier om hvem. Det er for firkantet, hvis jeg som hvid dansker ikke må fortælle historier om grønlændere, fordi jeg ikke er fra Grønland, siger han.