Ingen særordninger til Air Greenlands personale

Air Greenlands kabinepersonale har ikke haft mulighed for hyppigere test eller hurtigere vaccination, end resten af samfundet har.
- Air Greenlands medarbejdere har samme rettigheder og begrænsninger som alle andre borgere og virksomheder i Grønland., siger Katja Vahl, der er kommunikationschef i Air Greenland.
28. juli 2021 06:51

Der er sket smitte med covid-19 på flyveren fra Danmark til Kangerlussuaq, ligesom passagerer på indenrigsflyvninger har taget smitten med videre til byer på kysten.

Det er sket i takt med, at den mere smitsomme delta-variant er bekræftet herhjemme. Air Greenlands personale befinder sig dag efter dag i luften mellem byerne og mellem Danmark og Grønland.

LÆS OGSÅ Delta-variant blev spredt på fly fra København 6. juli

De har dog ikke haft mulighed for at komme foran i test- eller vaccinekøen, oplyser kommunikationschef i Air Greenland, Katja Vahl, i en mail til KNR.

- Air Greenlands medarbejdere har samme rettigheder og begrænsninger som alle andre borgere og virksomheder i Grønland. Dette betyder, at personer kun kan testes for covid-19, såfremt den enkelte udviser symptomer, eller myndighederne opfordrer til test ifm. med konstateret smitteudbrud, som tilfældet var på flere flyvninger 6. juli, skriver hun.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

I det konkrete tilfælde og ved myndighedernes midlertidige nedlukninger af Sisimiut og Qaqortoq fik Air Greenland testet alt berørt kabinepersonale. Det kunne virksomheden, fordi det var på myndighedernes opfordring.

- Air Greenland har ud fra et forsigtighedsprincip taget de berørte kabinebesætninger ud af produktion, indtil de blev testet negative, skriver Katja Vahl.

Tirsdag blev 12 bekræftet smittede i Upernavik og Tasiusaq, der er blandt de dele af landet, hvor færrest har sagt ja til at blive vaccineret.

Det forklarer Paneeraq Noahsen fra Landslægeembedet.

- Når vi kigger på smittekæderne, kan vi helt overordnet se, at det er de u-vaccinerede der bliver smittet, men også dem der smitter andre. Derfor opfordrer vi alle borgere om at tage imod de lokale vaccinetilbud, siger Paneeraq Noahsen. 

Der er i alt 40 smittede med covid-19, og det er det højeste nogensinde.