Ingen midler til at redde fortidsminder

Bopladser fra Thule-kulturen i Nordøstgrønland er ved at skylle ud i havet. Og der er desværre ikke råd til at redde nogle af minderne fra fortiden.

Der er ikke råd til at redde udgravninger af de gamle bopladser i Dødemandsbugten, før de bliver slugt af havet. Sådan lyder den triste besked fra museumsinspektør Claus Andreassen fra Grønlands Nationalmuseum.

- Bopladserne er ikke på vores prioritetsliste, ihvertfald for næste år. Det skyldes, at vi simpelthen ikke har penge til at sætte ind alle steder. Og vi valgt at prioritere nogle af de truede fortidsminder på Vestkysten i stedet for, siger Claus Andreassen.

Problemet er, at isen i havet smelter, og det har givet bølgerne fri adgang til at æde af kysten, bl.a. ved Dødemandsbugten, hvor nogle af de største bopladser fra Thule-kulturen omkring 1400-tallet ligger. For at bevare resterneforeslår en arkæolog fra Nationalmuseet, at man laver en udgravning hurtigst muligt. Grønlands Nationalmuseum skulle stå i spidsen for en sådan udgravning. Men der er altså ikke penge, beklager Claus Andreassen.

- Det er altid begrædeligt, når vi må se store og væsentlige kulturminder gå i forfald, men det er en del af vores vilkår. Der vil altid være noget, der forsvinder.

Når der bliver penge til det, vil han i første omgang foreslå, at man undersøger, hvilken betydning permafrostens forsvinden, og jordens erosion har på fortidsminderne. Sådanne undersøgelser er netop iværksat i Vestgrønland.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt