Ingen kaniner i hatten med kandidater

Ingen nye navne har meldt sig på banen i 11. time, og dermed ligger det nu fast, at vælgerne kun får mulighed for at sætte deres kryds ved kandidater fra landets fire største partier, når der om godt halvanden uge afholdes valg til Folketinget. Kun to gengangere fra det seneste valg stiller op.
Skrevet af Mads Fisker
04. september 2011 12:35

Fristen for at melde sit kandidatur udløb i dag, og der kom således ingen kaniner op af hatten, da Rigsombuddet for kort tid siden sagde god for de i alt 16 opstillede kandidater.

Det betyder samtidig, at Kattusseqatigiit Partiiat ikke opstiller til folketingsvalget.

IA, Siumut, Demokraterne og Atassut har opstillet hver fire kandidater til at slås om de to pladser, der skal besættes af nye parlamentarikere, eftersom hverken Juliane Henningsen eller Lars-Emil Johanssen genopstiller.

Dermed er billedet nøjagtigt det samme som ved det seneste valg i 2007, hvor de fire partier ligeledes opstillede hver fire kandidater. Mest bemærkelsesværdigt er nok, at kun Siumuts Doris Jakobsen og IAs Sofia Rossen er gengangere fra dengang.

I 2007 satte lige godt 25.000 vælgere kryds svarende til en stemmeprocent på 63,2 procent. I øvrigt den højeste siden 1998, som også var det seneste valg, hvor IA og Siumut ikke delte de to mandater mellem sig.

Senest valgte godt 8.300 vælgere at sætte kryds ved IA, mens Siumut modtog få hundrede færre stemmer. Demokraterne med 4.500 stemmer og Atassut med godt 4.000 var ved det valget i 2007 altså langt fra at sikre sig tilstrækkelig tilslutning til at blive repræsenteret i Folketinget. Hvordan billedet bliver ved dette valg, er vi altså meget klogere på efter den 15. september, hvor vælgerne kaster dom.

Og husk i øvrigt, at du fra i morgen kan blive meget klogere på kandidaterne, når vi her på KNR ugen igennem skruer op for blusset under valgdækningen.

Hver aften vil der således blive stillet skarpt på ét parti; først får de ti minutter til at præsentere sig selv og derefter følger direkte debat først på grønlandsk efterfulgt af dansk. Og man kan i øvrigt følge med både på tv og i radio.

Valgudsendelserne begynder hver aften klokken 19.15 umiddelbart efter 'Qanorooq'.
Efter lodtrækning er rækkefølgen blevet, at vi i morgen begynder med IA, tirsdag følger Atassut, onsdag er det Demokraternes tur, og torsdag slutter Siumut af.