Vittus Qujaukitsoq: Ingen grund til bekymring for Kangerlussuaq og Narsarsuaq

Der er brug for klarhed om fremtiden for Kangerlussuaq og Narsarsuaq, mener borgere i Kangerlussuaq og Sisimiut. Naalakkersuisut fastholder dog sine hidtidige udmeldinger om, at de to lufthavnsbygders fremtid skal afklares i nogle arbejdsgrupper med deltagelse af Selvstyret og kommunerne.
13. november 2018 18:33

- Naalakkersuisut og deres støtteparti har givet et klart budskab om Kangerlussuaq og Narsarsuaq. Vi træffer ikke belutninger hen over hovedet på borgerne og kommunerne, derfor har de ingen grund til bekymringer om disse bygders fremtid, sagde medlem af Naalakkersuisut Vittus Qujaukitsoq mandag i Qanorooq.

Lørdag gik borgere i Sisimiut og Kangerlussuaq på gaden med netop et krav om klare udmeldinger om fremtiden for lufthavnen i Kangerlussuaq.

LÆS OGSÅ Løkkes tilbud giver Danmark stor magt i Kalaallit Airports

Usikkerheden skyldes lufthavnspakken, der færdigbehandles torsdag. Når de nye lufthavne bliver bygget, vil det radikalt ændre vilkårene for de to bygder Kangerlussuaq og Narsarsuaq og en stor del af indbyggerne vil efter al sandsynlighed blive arbejdsløse.

Udmeldingen fra Naalakkersuisut har hidtil været, at der er nedsat to arbejdsgrupper, hvor Selvstyret i samarbejde med kommunerne skal finde ud af, hvad fremtiden skal være for de to lufthavnsbygder. 

Desuden blev det i slutningen af oktober meldt ud, at Kangerlussuaq skal fortsætte som lufthavn.

LÆS OGSÅ Sisimiutborgere gik på gaden for Kangerlussuaq

Vittus Qujaukitsoq tilføjede i Qanorooq, at aftalen med Danmark om et økonomisk bidrag til lufthavnene vil give bedre muligheder for at fortsætte med de gamle lufthavne.

- Dermed er der lempet på kravene om lufthavnenes rentabilitet og vi i Naalakkersuisut vil selvfølgelig opfylde vores løfte om at arbejde for, at de nævnte lufthavne fortsætter, siger han.

Qujaukitsoq slog desuden fast, at der ikke er planer om at lukke de to bygder.

 

Qanorooq 12.11.2018