Indlandsisen svinder ind for 26. år i træk

Ifølge forskere kan smeltningen af Indlandsisen hænge sammen med, hvordan vejret ser ud i resten af verden.
GEUS rejser om foråret og sommeren rundt og tilser udstyret på Indlandsisen. Foto © : De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
16. september 2022 11:08

For 26. år i træk er Indlandsisen blevet mindre.

Det konstaterer glaciologer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), som i september hvert år gør status på, hvorvidt Indlandsisen samlet set er blevet større eller mindre.

Og siden 1997 er den altså blevet mindre hvert år. 

Det skriver GEUS i en pressemeddelelse.

I løbet af det sidste år har Indlandsisen mistet cirka 84 milliarder tons is.

Og selvom det er meget, er det i den lave ende af normen.

Sidste år smeltede der for eksempel 172 milliarder tons is, og rekorden var i året 2011 til 2012, hvor der forsvandt cirka 460 milliarder tons is.

Ekstremt varm sommer 

Og det hænger måske sammen med den ekstremt varme sommer i Europa, forklarer Andreas Ahlstrøm, chefkonsulent og glaciolog fra GEUS, i pressemeddelelsen.

- Vi ser ofte, at perioder med hedebølge i Europa medfører det modsatte i Grønland, som i samme perioder gerne oplever koldere vejr end normalt. Det kan medføre, at der smelter mindre, siger Andreas Ahlstrøm.

I fremtiden kan vi forvente flere varmeekstremer, ligesom i Europa i år. Nogle år vil det ramme Europa, andre år Grønland eller et tredje sted.

LÆS OGSÅ Indlandsisen bløder: Mindst 110 billioner tons vil smelte

De måler den samlede smeltning nu, fordi det hydrologiske år - et andet ord for smelteåret - slutter 1. september. Grunden til, at skillelinjen er sat netop der, er fordi isen normalt går ind i vintersæsonen omkring september, hvor den igen begynder at opbygge masse fremfor at tabe den.

40 vejrstationer på Indlandsisen

Hvorvidt isen bliver større eller mindre afhænger af, hvor meget det sner sammenlignet med, hvor meget is der smelter og brækker af som isbjerge.

Og det er det, som GEUS holder øje med. De indsamler data om, hvor isdannelsen og afsmeltningen sker henne, samt hvordan og hvorfor.

LÆS OGSÅ 18 milliarder tons af indlandsisen er smeltet

De har omkring 40 automatiske vejrstationer placeret rundt over hele Indlandsisen. Sammen med data fra satellitmålinger, feltobservationer og klimamodeller beregnes både den daglige og årlige afsmeltning fra isen.

Data for isens afsmeltning er frit tingængelige og indgår i klimaforskning verden over. GEUS udvikler løbende vejrstationerne for at kunne følge med i udviklingen i det arktiske klima. 

- Vi har for eksempel sat regnmålere på vores vejrstationer, så vi også kan følge med i, hvad de hyppigere arktiske regnvejr kommer til at betyde for isen, siger Andreas Ahlstrøm, som med et hold kolleger selv rejste rundt på Indlandsisen i maj i år.