Indlandsisen gemmer vulkanhistorie

Videnskabelige analyser af iskernerne fra den grønlandske indlandsis har været med til at afdække et kollossalt vulkanudbrud, der for hele 74.000 år siden skete på den indonesiske ø Sumatra.
Skrevet af Karsten Sommer
02. november 2012 04:52

Ny forskning viser nu, at følgerne af udbruddet var så voldsomme, at menneskeheden faktisk dengang var tæt på at blive udryddet.

Professor Richard Bert Roberts fra Australien, står sammen med lektor Michael Storey fra Roskilde Universitetscenter og professor Mokhtar Saidin bag opdagelsen.

Når menneskeheden var direkte truet af udbruddet i vulkanen Toba, hænger det sammen med, at der bagefter fulgte en ekstrem nedkøling.

Supervulkan-udbruddet sendte således 100 gange mere svovldioxid og støv ud i atmosfæren end Pinatubo-vulkanudbruddet på Filippinerne i 1991, som medførte et fald i den globale temperatur på cirka 0,4 grader celsius i 1992.

Vulkanudbruddet for 74.000 år siden, indvarslede et årtusinde eller mere med ekstrem kulde, fortæller Michael Storey, der samtidig fastslår at udbruddet i Toba regnes for at være det største vulkanudbrud nogensinde.

Den grønlandske indlandsis har hjulpet med fastlæggelsen af vulkanudbruddet, via analyser af iskernerne, der viser en stigning i koncentrationen af sulfat i iskernerne, efterfulgt af cirka et århundrede med en hurtig afkøling, hvorved temperaturen faldt med cirka 10 grader.