Inatsisartut og Lagting er ikke hørt om krigs-beslutning

Danmark har besluttet at sende op mod 400 danske soldater i krig for at bekæmpe Islamisk Stat. Men Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg er ikke blevet hørt i sagen. Heller ikke det færøske lagting er taget med på råd.
Foto © : Googlemaps
05. marts 2016 12:13

- Som en del af rigsfællesskabet er vi jo danske statsborgere næsten alle sammmen. Det er vi næsten alle sammen i Grønland, og derfor render vi også rundt med danske pas. Og derfor har vi også et medansvar for det, den stat, vi hører under, gør.

Det siger formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, der også er næstformand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg. 

Derfor bør medlemmerne af Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut også høres, inden Danmark vælger at sende soldater i krig. Men det er ikke sket forud for fredagens beslutning om at sende soldater og krigsfly til Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

- Vi har ikke i Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg fået nogen orientering i sagen. Og jeg er ikke klar over, om Naalakkersuisut har fået nogen orientering eller er blevet taget med på råd i den beslutning, siger Sara Olsvig til KNR.

Hun mener, at det er vigtigt, at Grønland tager stilling til, om man aktivt vil gå med ind og bekæmpe en terrororganisation som Islamisk Stat.

 

Skaale: Aftale er brudt

Folketingsmedlem Sjurdur Skaale fra det færøske Socialdemokrati, Javnadarflokkurin, deltog i mødet i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget i dag, hvor beslutningen om at deltage i Syrien-krigen blev taget. Og han støtter, at Danmark sender tropper og kampfly til Syrien.

Men Skaale kritiserer, at Danmark endnu engang ikke har hørt Færøerne om landets holdning til den danske stats deltagelse i krigen. Ifølge Famjin-erklæringen, som Danmark og Færøerne indgik i 2005, skal Færøerne ellers inddrages i udenrigspolitiske sager, der vedrører Færøerne.

- Selv om det er Danmark, der finansiere militæret, er det jo således, at når en stat bliver krigsførende, bliver hele staten krigsførende. Så bliver Færøerne og Grønland også krigsførende. Og vi er ikke engang blevet informeret om beslutningen, endsige inddraget i den, siger Sjurdur Skaale til KNR.