Foto: Nils Baum, Bureau for Inatsisartut

Inatsisartut debatterer uran i dag

Der bliver med en hvis sandsynlighed talt med store bogstaver i Inatsisartut på dagens møde. I hvert fald handler flere punkter på dagens samling om nukleart materiale.

Et emne der i den grad skaber splittelse i Inatsisartutsalen og tidligere har skabt stærke følelsesudbrud hos politikerne og i sidste uge var genstand for demonstrationer landet over.

Dagens menu består af fire punkter, der berører uran. Blandt andet skal politikerne tage stilling til om Grønland skal tilslutte sig det internationale Atomenergiagenturs konvention om bistand i tilfælde af nukleare ulykker.

De fire forslag tager udgangspunkt i den dansk/grønlandske rapport om udvinding og eksport af uran fra 2013, som påpegede, at der er behov for at etablere et særligt system for kunne leve op til  internationale forpligtelser til at føre sikkerhedskontrol med nukleart materiale.

I forbindelse med disse punkter er der ligeledes fremsat to lovforslag i Folketinget. Det drejer sig om forslag til Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse og forslag til Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale.

Før dagen når så vidt og der går uran i det hele, så skal naalakkersuisoq for familie, ligestilling og sociale anliggender, Martha Lund Olsen dog svare på spørgsmål, da hun er i den varmestol til spørgetime.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt