Inatsisartut debatterer uran i dag

Der bliver med en hvis sandsynlighed talt med store bogstaver i Inatsisartut på dagens møde. I hvert fald handler flere punkter på dagens samling om nukleart materiale.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
13. april 2016 05:41

Et emne der i den grad skaber splittelse i Inatsisartutsalen og tidligere har skabt stærke følelsesudbrud hos politikerne og i sidste uge var genstand for demonstrationer landet over.

Dagens menu består af fire punkter, der berører uran. Blandt andet skal politikerne tage stilling til om Grønland skal tilslutte sig det internationale Atomenergiagenturs konvention om bistand i tilfælde af nukleare ulykker.

De fire forslag tager udgangspunkt i den dansk/grønlandske rapport om udvinding og eksport af uran fra 2013, som påpegede, at der er behov for at etablere et særligt system for kunne leve op til  internationale forpligtelser til at føre sikkerhedskontrol med nukleart materiale.

I forbindelse med disse punkter er der ligeledes fremsat to lovforslag i Folketinget. Det drejer sig om forslag til Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse og forslag til Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale.

Før dagen når så vidt og der går uran i det hele, så skal naalakkersuisoq for familie, ligestilling og sociale anliggender, Martha Lund Olsen dog svare på spørgsmål, da hun er i den varmestol til spørgetime.