Ilulissat: Solen har - igen - tittet frem før tid

Solen har - efter mørketiden - tittet frem én dag før tid i Ilulissat. Det skete også i 2011, hvor den tittede frem to dage før tid.
Solen kiggede lige præcis op over horisonten søndag. Det er én dag før normalt. Foto © : Brian Grønvold
Skrevet af Kathrine Kruse
13. januar 2020 15:22

Spontan jubel, hurra-råb og nytårsraketter, der blev fyret af. Og en helt impulsiv velkomst-reaktion til solen.

Det oplevede nogle borgere i Ilulissat i går søndag, da solen tittede frem ude i horisonten efter mørketiden. Faktisk har solen ikke bevæget sig op over horisonten siden i slutningen af november sidste år. 

Mørketid i Ilulissat

  • Mørketiden, hvor solen ikke kommer over horisonten i Ilulissat, varer fra den 26. november til den 13. januar.

Kilde: kangia.gl

- Vi fik impulsivt lyst til at tage ud i går lidt efter middag for at se, om solen ville titte frem, siger Brian Grønvold.

- Vi havde nemlig hørt, at nogen allerede om lørdagen havde set solen titte frem. Vi tog derfor ud til et fjeld ved Sermermiut og obserevede derfra solen kigge frem én dag før tid.

Og solens tilbagevenden efter mørketiden vakte spontan glæde hos Brian Grønvold og hans familie og de bekendte, som de sammen med i fjeldet ved Sermermiut.

LÆS OGSÅ Solen tittede frem før tid

- Vi jublede og råbte hurra. Vi var sammen med nogle bekendte, og nogle fyrede raketter af, fortæller han.

Brian Grønvold har de sidste 20 år boet i Ilulissat, og han mener, at solens tilbagevenden efter mørketiden de seneste år har rykket sig frem.

- Det virker som om, at solen de sidste fem år har tittet frem før tid. Det var også derfor, vi tog ud for at se, om den ville komme frem før tid - og så gjorde den det faktisk, siger han.

Det er ikke første gang, at kommer frem før tid i Ilulissat. Det gjorde den også i 2011. 

Og den vakte international opmærksomhed, hvor nogle forskere kom med deres bud på, hvad det kan skyldes.

Her var der tre teorier på fænomenet:

LÆS OGSÅ Grønlandsk sol hitter

Thomas Posch, forsker på Institut for Astronomi ved Wiens Universitet, sagde i 2011 ifølge den britiske avis Daily Mail, at afsmeltningen af indlandsisen er langt den mest sandsynlige forklaring. Han forklarede til avisen, at når isen synker, synker horisonten og skaber en illusion af tidlig solopgang.

Der var også en teori om, at solens tidlige ankomst i stedet kan skyldes en ændring i Jordens akse.

- Stjernernes stilling har ikke ændret sig. Var det sket, havde det givet genlyd Jorden rundt. Data om Jordens akse og rotation måles konstant og omhyggeligt. Derfor ville vi vide, hvis det var sket, forklarede Wolfgang Lenhardt fra Wiens Meteorologiske Institut.

LÆS OGSÅ Flere teorier om solens tidlige ankomst

Tredje forklaring konkluderede, at solens tidlige ankomst måtte være en illusion.

- Den tidlige sol kan næsten kun skyldes en omvendt temperaturfordeling i atmosfæren, en såkaldt inversion. Når temperaturen er lavere ved jordoverfladen, end den er højere oppe i atmosfæren, så brydes lyset på en sådan måde, at man kan se solen, selv om den i virkeligheden står lidt under horisonten, forklarede pensioneret grønlandsmeteorolog Leif Rasmussen til Berlingske Tidende dengang i 2011.

Men lad os vende tilbage til årets første solstråler i Ilulissat og slutte af med dem:

- Det er dejligt, at solen er vendt tilbage. Det er opkvikkende. Nu er vi på vej mod sommeren igen, siger Brian Grønvold.