Ilulissat Isfjord åben for snescootere

Fiskere, der fisker med hundeslæde på isen i Ilulissat Isfjord, har fået tilladelse til allerede fra nu af, at få transporteret deres fangst med snescooter fra iskanten til Royal Greenlands fabrik i Ilulissat.
Foto © : Andreas Østergaard/KNR
Skrevet af Karsten Sommer
12. december 2015 12:00

- Transport af fiskernes fangst fra iskanten med en snescooter giver mulighed for, at fiskerne kan blive på fiskestederne i længere tid. De kan overnatte i hytter i op til en uge og kan derfor nå at fange langt større mængder hellefisk, siger RG´s fiskerikonsulent Therkel Mathiassen til koncernens netavis.

Og det kan samtidig give vedvarende beskæftigelse på Royal Greenlands fiskefabrik hele vinteren
Man afprøvede en lignende ordning sidste år, og det blev en succes.

- Op mod 30 fiskerne fik indhandlet 100 tons hellefisk under isfiskeriet sidste år. Normalt ville de kun have indhandlet 30 tons, når de først skulle tilbagelægge den 70 kilometer lange strækning på hundeslæde, før de kunne indhandle, siger Therkel Mathiassen, og tilføjer:

- Sidste år fik fiskerne først tilladelse til brug af snescooter fra februar måned. Og det var alt for sent. Så i år har vi fået tilladelse til at transportere fiskernes fangst allerede nu, siger han.
Tilladelsen blev givet fra Selvstyret via Qaasuitsup Kommunea, dog på den betingelse, at snescootere kun må køre en bestemt rute - og ikke på selve Isfjorden, der af UNESCO er udpeget som Verdens arvsområde.