Ilulissat fejrer sine 275 år

Fredag næste uge tager Qaasuitsup Kommunia hul på ni dages festligheder, der skal markere at Ilulissat i år fylder 275 år.
Logo for Ilulissats byjubilæum. Foto © : Qaasuitsup.gl
Skrevet af Inge S. Rasmussen
20. juli 2016 15:42


Byjubilæet bliver indledt med en stor omgang fælles morgenmadsspisning foran rådhuset. Derefter tager Hinnarik og Maalia over med en koncert for børn.

Programmet for jubilæet viser, at koncerter, sportskonkurrencer, levende boplads og kranselægning vil indgå i fejringen af Ilulissat.

Byen blev grundlagt i 1741 som en handelsstation af købmanden Jacob Severin fra Sæby. Det var efter ham, byen fik sit danske navn, Jakobshavn.

Læs også Qaasuitsup vil i dialog med Selvstyret om regning for kommunedeling

Den officielle jubilæumsdag er onsdag den 3. august.

Den bliver indledt med taler af Qaasuitsup Kommunias borgmester Ole Dorph og formand for naalakkersuisut, Kim Kielsen samt formand for Inatsisartut, Lars-Emil Johansen.

Læs også Isfjordscenter er et centralt element i udviklingen af turismen

Der vil være fanemarch og operasanger Josef Josefsen giver koncert i Zions Kirke. Senere vil borgmester Ole Dorph afsløre gaven til byen, inden han sætter sig til bords med andre inviterede gæster til en gallamiddag, hvor Piitannguaq Alaufesen står for underholdningen.

Blandt de inviterede gæster er også byrådsmedlemmer fra den danske venskabsby Fredericia, som har været tæt forbundet med Ilulissat i mere end 40 år.

Der bliver levende boplads, kranselægning og særligt den 3. august er der et storstilet program for at markere, at det er den officielle jubilæumsdag.

I dagene derefter - både fredag og lørdag - danner Ilulissat Hallen rammen om koncerter med musikere som Disco Bay Blues, HEJ, Thornestones samt Nukaaraq Kristensen og Gert Kristensen.