Ilulissat er løbet tør for hundemad

Slædehundeejerne i Ilulissat har ikke mere tørfoder til deres omkring 1200 hunde. Byens supermarkeder er løbet tør for over en uge siden, og hundeejerne appellerer til både venner og bekendte, om de har noget liggende.
Foto © : Martin Sørensen/KNR
Skrevet af Camilla Dam
10. april 2015 12:04

Embedsdyrlæge Sanne Eline Wennerberg får henvendelser fra bekymrede borgere, selvom det foreløbig er lykkedes at finde alternativer til de 5-600 gram tørfoder, som hundene skal have pr. dag om vinteren.

- Rigtigt mange fisker i øjeblikket, så jeg vil tro, hundene kan få hellefisk. Og der er også nogle, der har haft et lager af tørrede fisk. Så jeg har endnu ikke set konsekvenser, jeg har endnu ikke set hunde, som lider under det.

- Men det kan jeg godt frygte kan ske, fordi issituationen inde på fjorden ændrer sig, så der vil blive fisket mindre. Så kan folk heldigvis komme ud at fiske, men der er også rigtigt mange hundeejere, der ikke kan komme ud at fiske, og som er rigtig meget afhængige af hundefoderet, siger Sanne Eline Wennerberg til KNR.

Læs også 19 vanrøgtede hunde skudt i Ilulissat

 

Mad eller aflivning
Embedsdyrlægen håber ikke, fodersituationen fører til hunde, som vanrøgtes, sådan som det ofte sker om sommeren.

- Lige nu og her kan vi jo ikke gøres særlig meget andet end at forsøge at hjælpe hinanden så godt, vi nu kan, siger hun og fastslår, at der kun er et at gøre, hvis det bliver umuligt at finde alternativer til tørfoderet.

- Hvis man har hunde, man ikke kan give mad, så man ikke noget valg. Enten så finder man noget mad til dem, eller også må man aflive dem, for man kan ikke have hunde gående som sulter, siger embedsdyrlæge Sanne Eline Wennerberg.

Det er 15 år, siden Ilulissat sidst løb tør for hundenes tørkost. Ifølge både Centermarked og Pisiffik er der foder på vej med næste skib, men spørgsmålet er bare, hvor meget.