Igen i dag: Tåge holder Air Greenlands fly på jorden

Cirka 500 mennesker er berørte af aflyste fly. Og der har været usædvanlig meget tåge i de sidste to uger, siger Air Greenland.
- De sidste 14 dage har været lidt usædvanlige. Det er ikke helt normalt, at tågen bliver liggende til langt op ad dagen. Normalt brænder den af nogle timer tidligere, siger operationschef i Air Greenland, Niels Chemnitz. Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
06. august 2019 12:07

Tågen ligger tungt og klamt over landet, og det betyder endnu en dag med aflyste fly fra Air Greenland.

I går blev cirka 350 passagerer berørt af de aflyste flyvninger, og her til formiddag er i alt cirka 500 mennesker berørte af aflysninger, vurderer Niels Chemnitz, der er operationschef i Air Greenland.

Så også i dag vil langt de fleste passagerer blive berørt, og mange vil opleve forsinkelser og aflysninger i løbet af dagen. 

- Tågen fortsætter, så vi har svært ved at indhente det, som vi var bagude med i går, siger han.

LÆS OGSÅ Air Greenland om aflysninger: 350 passagerer er berørte

Tirsdag formiddag er flyet til Qaarsut fra Ilulissat ikke kommet på vingerne på grund af lave skyer og tæt tåge. Flyvningerne til Aasiaat er også droppet, og i Kangerlussuaq er afgangene til Sisimiut også aflyst, fortæller Niels Chemnitz.

- I Kangerlussuaq har vi også to maskiner, der venter på at komme afsted til Nuuk, men vi sender dem ikke afsted foreløbig, fordi tågen ligger helt stille, siger han.

To uger med tæt tåge

Og så længe tågen bliver liggende, bliver det svært at sende fly på vingerne.

- Vi skal bruge bedre vejr. Vi er klar til at flyve, men tågen sætter en stopper for det, siger Niels Chemnitz.      

- De sidste 14 dage har været lidt usædvanlige. Det er ikke helt normalt, at tågen bliver liggende til langt op ad dagen. Normalt brænder den af nogle timer tidligere, siger operationschefen.

- Det er også usædvanligt, at tågen ligger over så mange byer. Så vinduet for hvornår vi kan flyve i de her dage er så kort, fordi tågen først forsvinder op ad dagen, og så kommer den tilbage igen tidligt igen om aftenen. Derfor er det svært at indhente det, vi er bagude.

LÆS OGSÅ Tåge aflyser og forsinker alle fly i dag

Har man spørgsmål til sin nye rejseplan, kan man altid kontakte Air Greenlands Kundeservice på 70 12 12 eller det rejsebureau, hvor rejsen er booket.

Ifølge DMI skyldes de sidste to ugers tætte tåge, at varm luft fra hedebølgen i Europa nu er nået til Grønland. Luften er varm og indeholder meget fugt. Når den kommer ud over koldt vand bliver den kølet ned og danner tæt tåge.