ICC: Vi er ikke konsulenter for Cairn

ICC ønsker ikke at deltage som konsultationspart for Cairn Energy i forbindelse med forberedelserne af efterforskningsboringerne i havet vest for Grønland denne sommer. ICC mener nemlig, at konsultationsformen og høringsformen er mangelfuld.
Skrevet af Naimah Hussain
06. juli 2011 15:36

ICC (Inuit Circumpolar Council) har valgt ikke at være konsultationspart for Cairn Energy. Det fremgår af høringssvarene mellem ICC og Cairn Energys datterselskab Capricorn op til boringsarbejdet, der begyndte den 3. juni i år.

I Capricorns egen afrapportering om de ansøgte felter skrev olieselskabet fejlagtigt, at ICC har været konsultationspart, men det passer simpelthen ikke:

-Vi har ikke noget egentligt samarbejde. Der kom nogle spørgsmål til os i forbindelse med deres opstart sidste år , men der var ikke nogle egentlige konsultationer, blot et informationsmøde. Vi er kede af, at de bagefter har påstået, at ICC skulle have været fuldt ud med i konsultationerne, siger ICCs internationale formand, Aqqaluk Lynge.

ICC meldte allerede sidste år ud, at processen op til, at olieselskaberne får tilladelser til at bore efter olie, ikke er god nok. Høringerne og konsultationer er forhastede, ifølge ICC, som mener, at selskabernes vurderinger slet ikke er gennemgribende nok på grund af den korte tid og de få ressourcer.

ICC har kun deltaget i nogle informationsmøder. Alligevel har Cairn Energy skrevet på deres hjemmeside, at ICC er én af deres samarbejdspartnere i Grønland. Men det er uacceptabelt, og et forsøg på at springe over hvor gærdet er lavest, lyder det fra Aqqaluk Lynge:

-Det accepterer vi ikke. Altså, vi har været indkaldt til orienterende møder, ikke andet. En konsultation er noget helt andet. Det er at springe over, hvor gærdet er lavest. Der er ikke lavet nogen konsultationer.

Efter ICCs henvendelse, har Carin Energy da også rettet fejlen. ICC mener, at standarderne ikke er gode nok. Og Aqqaluk Lynge påpeger, at der hverken har været tid eller ressourcer nok til at deltage i de meget hurtige processer forud for tilladelserne.
 
Derfor er ICC i dialog med myndighederne om at få ændret reglerne og arbejdsgangene. Og formanden for ICC håber på forbedringer, men kræver samtidig, at der stilles højere krav til de multinationale selskaber:

-Det er helt, helt nødvendigt, at man også overfor de multinationale selskaber sætter nogle grænser. Hvis ikke, så tager de det hele med, det kender vi jo fra andre steder i verden , siger ICCs formand Aqqaluk Lynge.

Han mener, at der er brug for at bygge et ordentligt system op, så der for fremtiden dannes grobund for mere professionel og uafhængig rådgivning, inden der gives tilladelser til efterforskning. Ligesom der skal stilles økonomiske krav til selskaberne, så effekterne af olieeftersøgningen bliver undersøgt grundigt.

Til et møde i august skal ICC drøfte sagsgangene med Selvstyret.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Råstofdirektoratet om den kritik, der er kommet frem.