Iben Mondrup i ny bog: Jeg vil give en stemme til børnene

Iben Mondrup har skrevet romanen Tabita, der handler om to grønlandske børn, der udsættes for svigt og krav om at glemme deres fortid.
Iben Mondrup dedikerer bogen til alle de børn, som har skulle glemme sig selv: - Alle de børn som er adopteret trans nationalt eller hovedparten af dem de mister de steder og de familier som de kommer fra og det tror jeg er et meget meget stort problem. Foto © : Janus Camara
19. januar 2020 14:11

- Noget, der virkelig er kommet bag på mig er, hvor let det har været at få lov til at tage et barn med hjem fra Grønland, siger forfatter Iben Mondrup.

Hun har skrevet romanen "Tabita", der handler om et dansk ægtepar, der kommer til Upernavik i midten af tresserne. Her adopterer de senere deres kiffaqs (tjeners) børn Tabita og hendes lillebror Vittus.

- Tabita er fem år på det tidspunkt og hendes lillebror Vittus er ét år. De flytter til Danmark, og det er ikke en særlig lykkelig historie, fortæller Iben Mondrup.

Iben Mondrup

- Iben Mondrup har boet i Grønland i 15 år, fra hun var tre til hun var 18 år.

- Det er ikke første gang, at Iben Mondrup skriver om Grønland. Hun har tidligere skrevet romanen "Godhavn" i 2014, der handler om en dansk familie, der forsøger at finde sig til rette i det lille fangersamfund i en lille by på Diskoøen langt mod nord ved Grønlands vestkyst.

- Hun har også skrevet samtalebogen "De usynlige grønlændere" i 2003.

- "Tabita" er hendes ottende udgivelse.

Adoptionerne optog hende

I første omgang ville Iben Mondrup skrive om grønlandske børn, der har været på dannelsesrejse i Danmark. Men det var adoptionerne som optog hende.

- Jeg har gerne villet fortælle, at det, som vi troede, var en god handling og det bedste for børnene, ikke nødvendigvis var det bedste for børnene, siger hun.

Hun understreger, at når mange adoptivforældre i forsøget på at gøre børnene til deres egne, skubber de alt det fremmede væk, især sproget. Og det kan få store konsekvenser for barnet.

Især for Tabita, som blev adopteret sent:

LÆS OGSÅ Iben Mondrup får stort 3-årigt legat

- Man afskærer barnet fra en forståelse af, hvad det er kommet af, den kærlighed, det er opstået af, og den kultur, det er rundet af, og som bor i kroppen. Det er en bevidsthed, som bliver lukket ude. Alt, hvad du fortrænger, vil pible op som skygger, siger hun.

Hun mener, det er vigtigt, at den del af den dansk-grønlandske fælles historie bliver fortalt.

Danskere som overmennesker

Iben Mondrup understreger, at det faktisk ikke er så længe siden, at man betragtede danskere som overmennesker og grønlændere som mere primitive.

- Jeg tror, at mange mennesker har glemt, at danskere faktisk har set ned på grønlændere. I dag taler vi om grønlændere og danskere, som om vi er ligestillet, og det er vi sådan set også. Men derfor ligger der stadigvæk nogle følelser i befolkningsgrupperne, som ikke sådan forsvinder, bare fordi vi er lige.

Stå på egne ben

- Før i tiden der talte man jo også om at Danmark var moder landet og Grønland var sådan en slags barn der skulle lære og stå på egne ben. Og man kan faktisk sige det som bogen jeg har skrevet handler om det er et forældrepar, som tager nogle grønlandske børn til sig, som så skal stå på egne ben. Så man kan sige på en eller anden måde så adoptere Danmark Grønland. Så jeg prøver og fortælle historien om Grønland og Danmark men som en familie.

LÆS OGSÅ 'Godhavn' 2'er får stor bogpris

Iben Mondrup dedikere bogen til alle de børn som har skulle glemme sig selv:

- Alle de børn som er adopteret trans nationalt eller hovedparten af dem de mister de steder og de familier som de kommer fra og det tror jeg er et meget meget stort problem.

Bogen udkom på Politikens forlag den 15. januar.