IAs afstemning om lufthavnspakken skaber skuffelse

Flertallet af Inuit Atagatigiits medlemmer af Inatsisartut stemte imod lufthavnspakken. Og altså ikke blankt som partiet ellers havde meldt ud, at de ville. Det vækker skuffelse hos IAs lokalafdeling i Ilulissat.
Aqqaluaq B. Egede var en af de mange fra IA, der stemte imod lufthavnspakken Foto © : KNR
Skrevet af Mette Wallach
17. november 2018 13:23

Der var flere røde lamper, der lyste op end de forventede gule, da Inuit Atagatigiit skulle stemme om lufthavnspakken sent torsdag eftermiddag.

Partiet havde ellers meldt ud, at man ville stemme blankt i spørgsmålet om lufthavnspakken, da man i princippet er for en lufthavnspakke, men imod den måde pakken er blevet behandlet i Inatsisartut.

LÆS OGSÅ Lufthavnspakken er vedtaget

Og den uventede afstemning skabte skuffelse:

- Jeg var glad, da jeg hørte, at man ville stemme blankt, men jeg må indrømme, at jeg blev lidt skuffet, da jeg erfarede at man stemte imod, siger Bendt Kristiansen fra IA, der er gruppeformand i Avannaata Kommunia. 

Aqqaluaq B. Egede fra IA var en af dem, der stemte imod. 

- Man har ikke afdækket spørgsmålene om eventuelle lukninger af bygder som følge af ændringer i beskæftigelsesmulighederne. Man har ikke afdækket konsekvenserne for kommunerne. Det er grundene til, at vi var nødt til stemme imod forslaget, efter at være  kommet med et kompromisforslag, siger han.

Én af de to medlemmer, der holdt sig til planen og stemte blankt, var Stine Egede.

- Jeg er i princippet for lufthavnspakken, men måden det er gjort på, er jeg imod, og derfor stemte jeg blankt, siger Stine Egede.

Den uventede afstemning kan tolkes som en splittelse i Inuit Atagatigiit, men det afviser Aqqaluaq B. Egede.

- Denne sag er speciel og stor, og vi har måske forskellige opfattelse af hvilke konsekvenser det vil have i forskellige lokaliteter. Det var derfor vigtigt for os, at  vi hver i sær lagde vores vurderinger til grund under afstemningen.
siger han.

LÆS OGSÅ Sara Olsvig trækker sig fra formandsposten i Inuit Ataqatigiit

IA har ikke haft en formand siden Sara Olsvig trak sig i slutningen af oktober. Og endnu ingen har meldt deres kandidatur selvom der skal vælges en ny formand om knap 14 dage.