IA vil stadig have flere informationer om uran

Der blev holdt en pressemøde onsdag fra landets største oppositionsparti, Inuit Ataqatigiit, der fremlagde deres vigtigste mål for den kommende arbejde i Inatsisartut. Og endnu engang var ophævelse af nultolerance et af hovedemnerne som partiet lagde på dagsordenen.
Skrevet af Ivik Kristiansen
12. september 2013 05:55

Inuit Ataqatigiit mener, at demokratiet bliver hæmmet, når noget så vigtig som en beslutning om ophævelse af nultolerancen bliver taget hen over hovedet på befolkningen, og vil arbejde for, at der kommer en uvildig aktør til at formidle information om uran under Inatsisartuts efterårssamling.

Under efterårssamlingen skal der besluttes, om nul-tolerance af uran bliver ophævet.

- Vi mener, at der selvfølgelig først skal fremkomme oplysninger om konsekvenserne af en sådan beslutning. Det skal fremlægges på en forståelig måde, og på en måde der er analyserede, og derefter skal der så tages en beslutning. Det vi ser nu, med et beslutningsforslag til behandling i Inatsisartut, hvor man med et flertal i Inatsisartut, iblandt partierne vil tage en så stor beslutning. Det mener vi er den fuldstændig forkerte rækkefølge. Og det mener vi faktisk er en meget stor brud på de demokratiske spilleregler, siger medlem af Inatsisartut for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig.

Inuit Ataqatigiit har fremkommet med et forslag om, at der skal oprettes en informationsfond. Inuit Ataqatigiit mener nemlig, at de informationer, der er til rådighed i dag, er for få.

Vi har sagt, at vi vil gå til finanslovsforhandlingerne med et forslag under armen, som handler om, at vi skal oprette en informationsfond, hvorfra presse og civilsamfund kan søge midler til selv at bearbejde informationer om for eksempel råstofområdet, uran, storskalaindustri også videre. det vi kan se, det er at vi mangler den uafhængige stemme. Vi har selvfølgelig selvstyrestemmen, vi har selskabernes stemme, men vi skal også have en mere uafhængig stemme, siger Sara Olsvig.