IA: Utrygheden breder sig

Det er overskriften på et åbent brev fra IA’s tre medlemmer af Finansudvalget. De er rystet over det manglende fodslag blandt koalitionens egne medlemmer.
Skrevet af Karsten Sommer
27. august 2014 12:21

- Det var ikke med fornøjelse, snarere med vantro, at vi så Qanorooq mandag den 25. august. Kun seks dage efter at Naalakkersuisoq for Finanser fremlagde koalitionens forslag til finanslov for 2015, blev den skudt ned af hele tre af Vittus Qujauikitsoqs egne partimedlemmer.

Sådan indleder Hans Aronsen, Kuupik V. Kleist og Naaja H. Nathanielsen deres åbne brev.

Slingrekurs
De henviser til den kritik af finanslovens planer om afgift på alle fiskearter, som finansloven lægger op til i 2016. Både Siumuts gruppeformand Karl-Kristian Kruuse, Inatsisartut-medlem Saxtorp Didriksen og endnu mere bemærkelsesværdigt Naalakkersuisoq for fiskeri, Finn Karlsen udtalte sig i Qanorooq imod det forslag.

LÆS OGSÅ VIDEO Finn Karlsen afviser afgifter på torsk

- Det er utrygt, at koalitionen ikke er en samlet enhed men blot enkeltmandater, der kører deres egen dagsorden. Det betyder, at vi aldrig kan regne med koalitionens politiske kurs eller flertal, skriver de tre IA-finansudvalgsmedlemmer, og fortsætter:

- Hvis ikke vi kan regne med de reformplaner Naalakkersuisoq for FINANSER lægger for dagen - hvor er landet så på vej hen økonomisk?

Inuit Ataqatigiit opfordrer derfor kraftigt koalitionen til at øge sin interne kommunikation og få klarhed over sine egne politiske mål og visioner.

LÆS OGSÅ Fiskeri-arbejdsgruppe drøftet ved forårssamling

Bæreevnen afgørende
Det er meget utrygt at være vidne til det kollaps, der skete i Qanorooq mandag aften, skriver Hans Aronsen, Kuupik V. Kleist og Naaja H. Nathanielsen.

- IA støtter principielt beskatning af den fælles ressource. Men afgiftens størrelse skal ikke bestemmes af, hvor stort hullet er i landskassen, men af en reel vurdering af, hvad erhvervet kan bære.

- Vi erkender behovet for reformer og nye indtægter. Det arbejde skal gøres grundigt med tanke på både nutid og fremtid, slutter IA´s finansudvalgsmedlemmer deres åbne brev.