IA om forfalsket brev: Det er langt over stregen

Ifølge Siumut har sagen om det falske brev været voldsom for naalakkersuisoq Ane Lone Bagger.
- Jeg blev meget forbavset, da jeg hørte om det brev. Vi har ikke været vant til sådan noget, siger udvalgets næstformand Mimi Karlsen (IA). Foto © : KNR
13. november 2019 06:24

Langt over stregen og konsekvenser for afsenderen.

Sådan lyder reaktionerne fra IA og Siumut, efter at et brev til en amerikansk senator er dukket op på de sociale medier Reddit og Indie Bay. I brevet beder naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Ane Lone Bagger (S) om flere penge fra USA til at holde en folkeafstemning om Grønlands løsrivelse fra Danmark.

Brevet er skrevet på Naalakkersuisuts brevpapir med Ane Lone Baggers underskrift på - men brevet er falsk. 

Det skrev Politiken i går, og KNR har fået oplysningerne bekræftet af departementschef Kenneth Høegh i Departementet for Udenrigsanliggender.

LÆS OGSÅ Medie: Forfalsket brev fra Ane Lone Bagger er en del af fake news-angreb

Det var et ganske forbavset Udenrigs- og Sikkerhedsudvalget i Inatisartut, der blev orienteret om brevet i fredags.

Jeg blev meget forbavset, da jeg hørte om det brev

- Jeg blev meget forbavset, da jeg hørte om det brev. Vi har ikke været vant til sådan noget, siger udvalgets næstformand Mimi Karlsen (IA).

- Jeg er sikker på, at dem, der har skrevet brevet, vil lave splid i Rigsfællesskabet og mellem USA og Danmark. 

Foto © : Indybay

Det falske brev. Foto: Indie Bay

 

Hvad vil I gøre ved det? 

- Vi har fået fortalt, at det helt sikkert er russerne, der laver sådan noget. Det er vigtigt, at vi nu laver en klar udmelding. Det skal være sådan, at hver gang, sådan noget her kommer til at ske i fremtiden, skal vi melde klart ud, hvad vi mener, og hvilke lande, vi gerne vil arbejde sammen med. På den måde kan folk se, at det ikke er rigtigt, når andre lande laver fake news om, at vi er klar til at melde os ud af Rigsfællesskabet, siger Mimi Karlsen.

Mere datasikkerhed

Siumuts Karl Kristian Kruse, der også er medlem af udvalget, er forarget over det forfalskede brev.

Jeg håber, at det får konsekvenser for afsenderen

- Det har været voldsomt for Ane Lone Bagger. Jeg mener, at brevet er en kriminel handling, og jeg håber, at det får konsekvenser for afsenderen, siger han. 

Ifølge ham er alle medlemmer i udvalget enige om, at USA´s præsidents ønske om at købe Grønland i sensommeren har åbnet verdens øjne for Grønland og vores strategiske placering.

LÆS OGSÅ Ekspert: Falsk brev kan være udtryk for stormagternes aggressioner mod hinanden

I oktober var var den danske udenrigsminister Jeppe Kofod i Nuuk for at mødes med Ane Lone Bagger - og på præcis samme tidspunkt landede en amerikansk embedsmand ved navn Thomas Ulrich Brechbuhl også i hovedstaden. Med sig havde han en delegation bestående af personer fra det amerikanske forsvarsministerium og fra USAs nationale sikkerhedsråd.

Også den øverstkommanderende for den amerikanske kystvagt, admiral Karl Schultz, besøgte Grønland i sidste måned. 

LÆS OGSÅ Hammond om forfalsket brev: Jeg blev overrasket – og så alligevel ikke

Ambassadør Carla Sands har også besøgt Grønland flere gange i år, og amerikanerne har planer om at øge deres repræsentation i Grønland fra en til syv medarbejdere i 2020. Derfor skal der gøres noget ved datasikkerheden, mener Karl Kristian Kruse.  

- Den her sag viser, hvor vigtigt det er, at sikre uvedkommende ikke kan komme ind i vores computersystem og finde brevhoveder og underskrifter, siger han. 

Ane Lone Bagger ønsker ikke at kommentere brevet. Hun er rejst til Washington, hvor hun skal mødes med den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo onsdag sammen med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (Soc).