IA og Siumut delte stemmerne

Valget til Folketinget blev meget lige, og det bliver ikke overraskende Aleqa Hammond og Aaja Chemnitz Larsen, som drager til Danmark.
Foto © : Maasi Pedersen/KNR
19. juni 2015 00:23

Vi sender endnu engang mandater fra Siumut og IA til Folketinget. Denne gang bliver det den forhenværende Naalakkersuisut formand, Aleqa Hammond, Siumut, og den tidligere Børnetalsmand, Aaja Chemnitz Larsen, IA, som skal til Borgen.

IA blev valgets sejrherre, men kun et mulehår foran Siumut. Faktisk var det kun 73 stemmer, som adskilte de to partier. Som hver fik henholdsvis 38,5 procent af stemmerne og 38,2 procent.

Aleqa blev stemmesluger

Det har været en kamp op ad bakke for Siumuts Aleqa Hammond. Hun gik ind til valgkampen med bilagsskandalen i kufferten, og som blev fordoblet i omfang i løbet af valgkampen.

Flere kandidater fra hendes eget parti gik decideret til valg på, at de repræsenterede et troværdigt alternativ til Hammond. Vælgerne veg dog ikke fra hende, og hun blev valgets absolutte stemmesluger med 3.745 stemmer. Hvilket er 18,3 procent af de samlede stemmer.

Intern kamp i IA

For Aaja Chemnitz Larsen kom de største konkurrenter fra hendes eget parti. Således fik hun 2540 stemmer, og slog dermed Johan Lund Olsen, som fik 2344 stemmer og Mute Bourup Egede, som fik 2121 stemmer.

Mange havde valgt at blive hjemme, da der torsdag blev stemt, og valgdeltagelsen ramte lige de 50 procent.

Demokraterne fik 8,5 procent af stemmerne, Atassut 7,4 og Partii Naleraq fik 4,7 procent.