Foto: KNR

IA: For mange løse ender i lufthavnsbyggeri

IA mangler svar fra Naalakkersuisut på helt centrale spørgsmål om blandt andet finansiering af det nye selskab, som skal stå for byggeriet af de nye lufthavne.

Det nye aktieselskab skal blandt andet finansieres med 200 millioner kroner, penge som tidligere har været reserveret som anlægslån til Nukissiorfiit.

-Vi vil også meget gerne have vidst, hvilke konsekvenser det vil have, ved oprettelsen af det her A/S, at man flytter de mange millioner fra Nukissiorfiit, siger Sara Olsvig. 

Læs også Tre udenlandske selskaber klar til investere i lufthavne

Hun er bekymret for, at der er vigtige projekter, som Nukissiorfiit ikke kan udføre, fordi pengene i stedet bruges til finansieringen af det nye selskab, der skal stå for bygning af lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqotoq.

Den bekymring deler Jens Immanuelsen fra Siumut og formand for Finans- og skatteudvalget ikke.

- Det står tydeligt i Naalakkersuisuts indstilling, at de penge, som Nukissiorfiit ikke har brugt både i 2014 og 2015, skal bruges til at oprette i et nyt aktieselskab, siger Jens Immanuelsen.

Læs også Penge til lufthavnsselskab bevilget

Men det er kun et af række spørgsmål, som Sara Olsvig mener er ubesvarede, i forbindelse med, at finans- og skatteudvalget godkendte en indstilling fra Naalakkersuisut om oprettelse af det nye aktieselskab, der får en indskudskapital på 200 millioner kroner.

Ifølge Sara Olsvig er det nemlig også uklart, om de tre lufthavne financieres samlet med oprettelsen af selskabet, for det har udvalget ikke fået oplyst.

Læs også Lufthavnspakken vedtaget

Sara Olsvig henviser til beregninger, der viser, at eksempelvis en lufthavn i Qaqortoq ikke vil kunne forrente sig selv, og at det muligvis bliver dyrere at udvide lufthavnen i Nuuk. 

Hun mener, at det rejser derfor en række spørgsmål, som IA ønsker besvaret.

- Er den sammensætning med de tre lufthavne den rigtige? Er det sikret, at man ikke får et underskud til landskassen ved at lave projekt, hvor man ikke ved ret meget om rentabiliteten i hvert fald de to projekter?

Læs også Udvidelse af Ilulissat-landingsbane tiltrængt

Jens Immanuelsen er dog helt tryg ved, at det nye selskab nu skal finde frem til svar på de spørgsmål.

- Med det nye aktieselskab begynder arbejde for at afdække det spørgsmål, siger Jens Immanuelsen, formand for finans- og skatteudvalget.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt