Foto: KNR

IA: Grønlændere skal ikke være værnepligtige 

Det kommer ikke Grønland til gode at tvinge grønlændere i Forsvaret, mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra IA. Løsgænger Aleqa Hammond er åben for en udvidet værnepligt, hvis det gavner Grønland.

Grønlandske unge skal ikke være værnepligtige i Forsvaret.

Det mener IA i Folketinget forud for en folketingsdebat, hvor medlemmer af Dansk Folkeparti har stillet forslag om at indføre værnepligt i Grønland og på Færøerne.

- I Grønland er vi jo ikke optaget af at gå i krig. Og vi vil jo rigtig gerne have, at Grønland er et fredeligt sted. Derfor synes jeg også, at fokus skal være på det opgaver, som er i Grønland og de kompetencer, vi har behov for i Grønland, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

IA: Fokusér på frivillig deltagelse

I stedet bør Forsvaret arbejde på at få grønlændere til at engagere sig i bl.a. et frivilligt beredskab i Grønland og som ansatte i Arktisk Kommando efter en særlig arktisk grunduddannelse i Forsvaret.

Men grønlandske unge skal ikke rekrutteres gennem tvunget værnepligt for på sigt at kunne blive sendt i krig på internationale missioner, mener Aaja Chemnitz Larsen.

Det er i dag alene Folketingets beslutning, om Forsvaret deltager i militære operationer, mens Inatisisartut og Lagtinget på Færøerne ikke bliver medinddraget i beslutningen.

- Hvis man ønskede, at Grønland skulle gå med i krig, så synes jeg, at det er rigtig vigtigt, at alle vores folkevalgte har mulighed for at blive inddraget, siger IA-politikeren.

Hun vil dog ikke svare på, om grønlandske mænd og kvinder bør blive værnepligtige, hvis Grønland fik medbestemmelse på beslutninger om militæraktioner og i en situation støttede en militær aktion.

- Jeg synes, at det er et meget tænkt eksempel, og derfor vil jeg ikke kommentere på det, siger Aaja Chemnitz Larsen, men understreger, at IA er imod grønlandsk deltagelse i krig.


Aleqa: Kun for Grønlands skyld

Løsgænger i Folketinget, Aleqa Hammond, er åben for at udvide værnepligten - men kun for Grønlands skyld.

- Hvis man vil øge muligheden for værnepligt, så har jeg det fint med det, hvis det sker for at øge deltagelsen på militærbaserne i Grønland, såvel som i suverænitetshåndhævelsen i de grønlandske farvande, skriver hun i en mail til KNR og tilføjer:

- Blankt nej til at grønlandske soldater deltager i militære aktioner for at forsvare Danmark.

Det færøske folketingetsmedlem Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin har tilkendegivet, at han også er imod værnepligt på Færøerne.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt