IA: Grønlændere skal ikke være værnepligtige 

Det kommer ikke Grønland til gode at tvinge grønlændere i Forsvaret, mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra IA. Løsgænger Aleqa Hammond er åben for en udvidet værnepligt, hvis det gavner Grønland.
Foto © : KNR
25. april 2017 08:23

Grønlandske unge skal ikke være værnepligtige i Forsvaret.

Det mener IA i Folketinget forud for en folketingsdebat, hvor medlemmer af Dansk Folkeparti har stillet forslag om at indføre værnepligt i Grønland og på Færøerne.

- I Grønland er vi jo ikke optaget af at gå i krig. Og vi vil jo rigtig gerne have, at Grønland er et fredeligt sted. Derfor synes jeg også, at fokus skal være på det opgaver, som er i Grønland og de kompetencer, vi har behov for i Grønland, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

IA: Fokusér på frivillig deltagelse

I stedet bør Forsvaret arbejde på at få grønlændere til at engagere sig i bl.a. et frivilligt beredskab i Grønland og som ansatte i Arktisk Kommando efter en særlig arktisk grunduddannelse i Forsvaret.

Men grønlandske unge skal ikke rekrutteres gennem tvunget værnepligt for på sigt at kunne blive sendt i krig på internationale missioner, mener Aaja Chemnitz Larsen.

Det er i dag alene Folketingets beslutning, om Forsvaret deltager i militære operationer, mens Inatisisartut og Lagtinget på Færøerne ikke bliver medinddraget i beslutningen.

- Hvis man ønskede, at Grønland skulle gå med i krig, så synes jeg, at det er rigtig vigtigt, at alle vores folkevalgte har mulighed for at blive inddraget, siger IA-politikeren.

Hun vil dog ikke svare på, om grønlandske mænd og kvinder bør blive værnepligtige, hvis Grønland fik medbestemmelse på beslutninger om militæraktioner og i en situation støttede en militær aktion.

- Jeg synes, at det er et meget tænkt eksempel, og derfor vil jeg ikke kommentere på det, siger Aaja Chemnitz Larsen, men understreger, at IA er imod grønlandsk deltagelse i krig.


Aleqa: Kun for Grønlands skyld

Løsgænger i Folketinget, Aleqa Hammond, er åben for at udvide værnepligten - men kun for Grønlands skyld.

- Hvis man vil øge muligheden for værnepligt, så har jeg det fint med det, hvis det sker for at øge deltagelsen på militærbaserne i Grønland, såvel som i suverænitetshåndhævelsen i de grønlandske farvande, skriver hun i en mail til KNR og tilføjer:

Blankt nej til at grønlandske soldater deltager i militære aktioner for at forsvare Danmark.

Det færøske folketingetsmedlem Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin har tilkendegivet, at han også er imod værnepligt på Færøerne.