IA frygter ikke lukning fører til enegang

Den Nordatlantiske Gruppe er truet på livet, efter Sara Olsvig fra Inuit Ataqatigiit umiddelbart er det eneste valgte mandat, som bakker op om samarbejdet, her og på Færøerne. Hun forsøger stadig at få færingerne ombord, men er også begyndt at tale med et dansk parti.

IA er som det eneste parti herhjemme gået til valg på at ville fortsætte med at yde indflydelse i Folketinget gennem den Nordatlantiske Gruppe, men allerede her på dag 1 efter valget kan partiet blive nødt til at omformulere det løfte.

- Nu bliver det først og fremmest et spørgsmål, om vi overhovedet skal kalde det en nordatlantisk gruppe, eller vi skal kalde det noget andet. Og hvordan det rent praktisk og teknisk kommer til at se ud. Det vil den næste uge vise. Vi er gået i gang med at tale med færingerne og gået i gang med at tale med andre også, siger Sara Olsvig (IA).

Hun uddyber, at man udover de færøske mandater - hvoraf det ene dog bekender sig til blå blok, mens det andet ventes at hælde til tæt samarbejde med Socialdemokraterne - i dag har indledt samtaler med et andet kommende regeringsparti - nemlig SF - som man har ganske nære bånd til.

IA fastholder dog, at man ikke har tænkt sig at vende på en tallerken og binde sit mandat til et dansk parti; det handler i stedet om at sikre sig et folketingsapparat at trække på.

- Vi mener jo stadigvæk, at vi står godt i og med, vi ikke er bundet til ét parti. Siumut skal nok få meget ud af samarbejdet med Socialdemokraterne, og vi skal også nok få et godt samarbejde med Siumut. Men vi vil stadigvæk gå efter ikke at binde os til et enkelt parti. De seneste ti år har vist, at vi godt kan samarbejde på tværs af forskellige partier i Folketinget. Spørgsmålet er bare, hvordan vi ordner det rent teknisk, og det er så det, vi nu skal finde ud af, siger Sara Olsvig.

Det nyvalgte folketingsmedlem mener altså ikke, at hendes mange vælgere har grund til at frygte, at deres stemme nu vil betyde mindre indflydelse med udsigten til, at den Nordatlantiske Gruppe lukker og slukker.

- Jeg er slet ikke bange for at være alene. Og jeg tror ikke, jeg kommer til at være alene. Vi kommer til at have en masse samarbejdspartnere. Det kommer nok bare ikke til at hedde en gruppe, hvis og såfremt, der ikke er nogen, som vil melde sig ind i gruppen. Så det er jeg ikke bekymret for. Jeg ved, at der er mange, der gerne vil samarbejde med os i Folketinget, og vi skal nok finde en god måde at få det løst på, forsikrer Sara Olsvig.

Den Nordatlantiske Gruppe har siden Lars-Emil Johansen meldte sig ud i sommeren 2009 blot bestået af færøske Høgni Høydal, som altså i går blev slået knebent af socialdemokraten Sjurdur Skaale, samt IAs Juliane Henningsen, som Sofia Rossen dog sidste år vikarierede for under en barselsorlov.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl