Foto: KNR

IA fastholder nedsættelse af bloktilskuddet

Inuit Ataqatigiit har i forbindelse med partiets nytårudtalelse efterlyst debat i Inatsisartut om hvorvidt bloktilskudet fra Danmark skal nedtrappes med 10 million kr om året. - Vi skal tage et større ansvar og vores parti står gerne i spidsen for dette, skriver formanden for IA Sara Olsvig.

Forslaget  fik en hård medfart af koalitionspartierne Demokraterne og Siumut. Begge partier er imod forslaget.

Men Inuit Ataqatigiit fastholder forslaget om at få en debat om nedskæring af bloktilskudet.

- I forbindelse med Selstyreaftalen  var formålet jo at nedtrappe bloktilskuddet og få øget selvstændighed, siger politisk ordfører for IA, Aqqaluaq B. Egede.

- Der er ingen grund til at frygte at miste 10 millioner kroner ud af 6 milliarder,  siger han, og opfordrer koaltionspartierne til ikke at opgive tankerne om selvstændighed.

Læs også  IA foreslår nedtrapning af bloktilskud

Demokraterne har i forbindelse med IAs forslag efterlyst konstruktive forslag til, hvordan indtjeningen i vort land så kan blive forøget og hvor man kan spare på udgifterne?

Læs også  Demokraterne afviser nedtrapning af bloktilskud

Her foreslår IA at man kan spare flere hundrede millioner ved mindre brug af eksterne konsulenter, og at Grønland kan spare ved større selvforsyning, som skaber arbejdspladser i stedet for import, siger den politiske ordfører Aqqaluaq B. Egede

Siumut er ligesom Demokraterne imod IA´s forslag.

Læs også Siumut afviser også nedtrapning af bloktilskud

Siumut siger at priser på dagligvarer, husleje og flere andre fornødenheder er stigende, mens lønningerne har svært ved at følge med. Men når Grønland begynder at få indtægter fra råstoffer over 75 millioner årligt, falder bloktilskuddet automatisk, så det er allerede indbygget i aftalen, siger Jens Erik Kirkegaard fra Siumut.

Selvom partierne fra koalitionen således ikke bakker op om forslaget, håber IA alligevel at de andre partier fortsat vil deltage i arbejdet for øget selvstændighed.  

Forslaget om nedsættelse af bloktilskuddet med 10 million kr årligt, vil IA fremlægge i forbindelse med Naalakkersuisuts kommende politisk-økonomiske beretning, siger IA´s politiske ordfører.

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt