Hvordan skaber man velfærd i små byer?

Den nordiske velfærdsmodel i et nordatlantisk perspektiv er overskriften på årets NORA-konference, der holdes i Reykjavik i dagene den 7. og 8. november. NORA dækker over den nordatlantiske region, der tæller Vestnorge, Færøerne, Island og Grønland.
01. november 2012 04:48

På konferencen vil en række beslutningstagere, eksperter og praktikere sætte fokus på de aktuelle udfordringer, som den nordiske velfærdsmodel står over for i den nordatlantiske region.

Dermed følger konferencen op på et tema, som OECD i sin omfattende analyse af NORA-regionen pegede som en af de største, fælles udfordringer for de fire NORA-lande i de kommende år: Nemlig levering af offentlige serviceydelser i tyndt befolkede regioner.

NORA-regionen er karakteriseret af mange relativt små og spredte byer. De store afstande og det begrænsede befolkningsgrundlag skaber særlige udfordringer i forhold til at sikre en effektiv levering af offentlige tjenesteydelser, som tilfredsstiller befolkningens krav og forventninger.

På konferencen vil en række beslutningstagere, eksperter og praktikere fra regionen analysere og diskutere fremtiden for den nordiske velfærdsmodel i NORA-regionen. Oplægsholderne fra regionen vil blive suppleret med indlæg fra eksperter, der med udgangspunkt i andre geografiske regioner kan levere et vågent blik udefra.

Konferencens 1. del vil tegne det overordnede billede ud fra fire perspektiver - et økonomisk, et politisk, et historisk - og et internationalt perspektiv.
Konferencens 2. del om de problemkomplekser, som uundgåeligt vil indgå, når beslutninger om fremtidens velfærdsydelser i NORA-regionen skal træffes. Blandt andet det politiske spil om nedskæringer af offentlige serviceydelser. Og så spørgsmålet om alle har krav på alle offentlige serviceydelser uanset, hvor man bosætter sig, og endelig også spørgsmålet om ansvarsfordelingen mellem samfund og familie.