Hvis du har corona: Sådan får du økonomisk hjælp

Du har ret til økonomisk hjælp, hvis du mistet din indtægt under en karantæne eller ikke har været i stand til at arbejde som følge af en corona.
- Særligt reglerne om akuthjælp kan være anvendelige i ekstraordinære situationer som at blive ramt af corona, lyder det fra Mimi Karlsen. Foto © : KNR
08. september 2021 12:45

- Familier med børn, der bliver ramt af corona, bliver også økonomisk ramt. Og nogle af de ramte har ikke engang råd til mad.

Det fortalte børnetalsmand Aviâja Egede Lynge i slutningen af august i en pressemeddelelse.

Det skete efter, at børnefamilier begyndte at rette henvendelse til børnetalsmanden om, at deres økonomi bliver ramt, når de bliver smittet med corona og ikke kunnet arbejde.

Det er især henover sommeren, hvor smitten med corona blussede op i mange steder her i landet, hvor folk har været nødt til at være hjemme i karantæne med deres familier. Her er man altså været nødt at til at være hjemme fra arbejdet i flere dage.

For timelønnede kan det være en svær økonomisk tid. 

LÆS OGSÅ Smittetallet i Nuuk er rekordhøjt: 17 er smittet siden i går

Naalakkersuisoq for sociale anliggender og arbejdsmarked, Mimi Karlsen (IA), fortæller nu, at du har ret til hjælp, hvis du ikke kan tjene penge under din karantæne. 

- Når myndighederne kræver isolation eller anmoder om karantæne, kan de berørte personer få en dokumentation om myndighedernes krav eller anmodning, og dette dokument betragtes som sygemelding. Dette dokument er udarbejdet i samarbejde med kommunerne, orienterer Mimi Karlsen til KNR.

Det betyder altså, at man får et stykke papir fra coronasekretariatet, som siger, at man er blevet bedt om at gå i isolation eller i karantæne. 

Dette stykke papir kan du bruge som dokumentation for, at du ikke har kunnet arbejde på dette tidspunkt som følge af corona. Papiret kan du så give videre til kommunen, hvis du skal søge om at få økonomisk hjælp.

Akuthjælp

Vi har alle her i landet krav til hjælp i de tilfælde, hvor vi ikke er i stand til at forsørge os selv eller vores familie. 

Det er økonomisk hjælp, som for eksempel arbejdsmarkedsydelse, siger Mimi Karlsen: 

- Borgere, der midlertidigt ikke kan varetage deres arbejde, har mulighed for at søge om arbejdsmarkedsydelse efter reglerne i Inatsisartutlov om arbejdsmarkedsydelse, hvis de opfylder betingelserne, skriver Mimi Karlsen.

Men hvis du ikke kan få arbejdsmarkedsydelse, kan du søge om offentlig hjælp. 

LÆS OGSÅ Barn og ansat i Timmiaaqqat i Nuuk smittet: Familier opfordres til at blive testet

- Særligt reglerne om akuthjælp kan være anvendelige i ekstraordinære situationer som at blive ramt af corona, lyder det fra Mimi Karlsen.

Og hvis du har børn har du, afhængig af din situation, ret til at få børnetilskud, børnetillæg eller underholdsbidrag.

- Formålet med disse ydelser er at sikre barnets forsøgelse, skriver Mimi Karlsen. 

Mimi Karlsen oplyser i øvrigt, at borgere har måttet vente på dokumentation på myndighedernes krav om isolation eller karantæne ved den sidste smittesituation.

- Situationen er dog under kontrol nu. I den mest hektiske periode manglede 15 personer dokumentation, skriver hun.